До Антикорупційного суду призначили суддів. Чи був чесним конкурс і коли чекати вироків?

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

38 суддів склали присягу. Конкурс нічим не відрізнявся б від інших, якби не міжнародні експерти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Директор Фундації DEJURE, член ради РПР, доктор юридичних наук Михайло Жернаков.

«Саме ця рада міжнародних експертів, за яку довго боролися, змогла заблокувати переважну більшість недоброчесних кандидатів. Хоча щодо двох кандидатів є застереження. Transparency називає сімох, технічно це правильно. Просто переважна більшість із цих семи хоч якось прояснили ситуацію, ще якось можна було зрозуміти, чому їх туди пропустили», – зазначив Жернаков.

За його словами, є сумніви, чому міжнародні експерти пропустили двох осіб – Білоус та Чорну. Однак двоє й тридцять – все ж різниця вагома, як це було з першим відбором до Верховного суду. Тому, звичайно, це позитивний досвід.

Як нардепи-кандидати в президенти голосували за антикорупційні законопроектиЗаконопроекти, спрямовані на боротьбу з корупцією, не підтримав ніхто з депутатів-кандидатів у президенти.

«Проте слід розуміти, що остаточний вибір суддів здійснювала Вища кваліфікаційна комісія суддів. Міжнародники працювали лише на те, щоб відсіяти недоброчесних кандидатів. Далі з усього списку обирала все одно комісія», – уточнив він.

Зважаючи на попередній досвід, те, як проводилися конкурси до Верховного суду, є великий ризик, що все одно обрали людей, які не є очевидно корумпованими, але будуть від когось залежними, підкреслив юрист.

«Хочеться сподіватися на краще. Слід буде дивитися на те, як працюватиме суд. Принаймні там немає очевидно недоброчесних кандидатів», – додав він.

Наразі, за його словами, суд не готовий до роботи. Лише триває прийом документів на керівника апарату суду. Це дуже важлива та відповідальна робота, й уже є проблеми. До конкурсної комісії увійшли люди, які отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності.

«Члени Вищої ради правосуддя, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які фактично завалили судову реформу, судді Верховного суду, які також не є доброчесними. Більшість членів комісії, очевидно, мають проблеми з доброчесністю. Є ризик того, що вони оберуть підконтрольну чи далеко не найкращу людину. А це означає доступ до документів, секретних матеріалів, виток інформації тощо», – пояснив експерт.

Однак це поки лише застереження. Ще кілька місяців потрібно на вирішення організаційних питань, наголосив він.

«В ідеалі до початку літа суд запустять. З вироками складніше. Всі справи, які перейдуть до суду, спочатку розглядатимуться. Це кілька місяців щонайменше. Справи складні. Можливо, під кінець року ми почуємо перші вироки. Це оптимістичний сценарій», – резюмував Михайло Жернаков.

Як нардепи-кандидати в президенти голосували за антикорупційні законопроекти – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: