Краплі Трампа. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Те, що відбувається зараз в США, звичайно, абсолютно неймовірно. Ніби й не було чотирьох років правління Дональда Трампа, і все починається спочатку, як в 2016 році. Тільки замість Гілларі Клінтон демократів представляє інший обамівський персонаж, його віцепрезидент.

Минулого разу все закінчилося несподіваним і швидким розгромом демократів, цього разу питання переможця підвисло, але навіть якщо Байден зуміє зі скрипом протиснутися в Білий дім, тріумфатором його назвати буде складно. При всьому своєму грандіозному досвіді він не зміг граючи розправитися з найскандальнішим президентом в історії, який до того ж потрапив в тяжку ситуацію, викликану коронавірусною епідемією. Якщо старий і крихкий Джо Байден – це все, що у демократів є, щоб протистояти Дональду Трампу, то у них серйозна проблема, яка нікуди не дінеться в будь-якому випадку, кому би не дісталася перемога.

Окремий привіт поллстерам, які стільки часу водили всіх за носа, та й самі, головне, не розуміли, що відбувається з американськими виборцями. Причому як не розуміли в 2016 році, так і через чотири роки не в змозі поміряти їх електоральний настрій без мимовільного накручування лічильника на користь кандидата від Демократичної партії. У нас навіть жартують, що американським соціологам впору повчитися в українських, які куди більш точні в своїх передвиборчих вимірах, але на захист американців потрібно сказати, що вони мають справу з куди більш складною громадською тканиною і політичною реальністю, а коректність соціологічної вибірки міряється не тільки від штату до штату, а й від округу до округу. Загалом, все складно, і вони з цією складністю учергове не впоралися.

Вибори президента США: скільки голосів виборників отримували кандидати в 1980-2016 рокахУ США завершилося голосування на виборах президента. Доки рахують голоси, пропонуємо подивитися, скільки голосів виборників отримували кандидати на попередніх виборах.

А феномен Трампа потрібно уважно вивчати, оскільки його популярність, тепер уже зрозуміло, не результат випадкової флуктуації народних переваг, а прояв дивно стійких суспільних настроїв. Підтримка цього примхливого ексцентрика пережила найсерйозніші випробування, яким її піддали не тільки всюдисущі і підступно мстиві злостивці-ліберали, а й сам господар Білого дому. Однак щось у ньому є таке, що змушує швидше битися серця прихильників і люто захищати від будь-яких нападок. Трампа не просто підтримують, за нього б'ються.

Якби секрет Трампа можна було би закодувати в якусь фармакологічну формулу, за пляшечки з відповідними краплями платили б мільярди. Уявляєте, гарантована народна підтримка, незважаючи на всі творені фокуси, причому без необхідності садити і розстрілювати незгодних, як зазвичай доводиться діяти в подібних випадках. Хоча головний компонент крапель Трампа відомий і так: він майстерно лякає і чудово заворожує.

Лякає усілякими неприємностями, якими сповнений світ довкола себе, і тут він легко входить в резонанс з конспірологічними настроями груп населення, які відчувають тривогу і стрес від свого хиткого становища. А заворожує своєю хамською неприборканістю, нещадним напором, який змушує бачити в ньому могутнього лідера, який знає, що робить, і нескінченно впевнений в собі. І те, що Трамп дозволяє собі зайве, немов доводить, що він може собі це дозволити, йому дано. Це зовсім не популізм в його чистому вигляді, тут більше атрибутів релігійного сектантства: між лідером і шанувальниками встановлюється напружений енергетичний зв'язок, вони по-справжньому потрібні один одному.

Безумовно, є і цілком раціональні прихильники Дональда Трампа, які прораховують свій зрозумілий інтерес від його президентства і втрати в разі, якщо в Білий дім зайде демократ, але погоду робить саме ось це ядро самовідданих виборців. Нічого подібного у Байдена, звичайно, немає.

Нинішня політична ситуація і те, як Америка в ній опинилася, буде ще аналізуватися з різних боків і на велику глибину, але нам в Україні, яка відчуває постійний дефіцит лідерів, слід гарненько відрефлексувати феномен Трампа. Він змусив крякнути американські інститути, про стійкість яких ходять легенди. У нас крякати нічому. Знайдися хтось, хто спробує краплі 45-го президента, буде непереливки.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: