Вибори в США: електоральна підтримка Трампа та Байдена

Читать на русском

3 листопада буде вирішена головна інтрига осені: хто ж переможе на президентських виборах в США. За всіма рейтингами кандидат від Республіканської партії і чинний глава держави Дональд Трамп поступається своєму суперникові, демократу Джо Байдену. Однак американська виборча система не така проста, щоби заздалегідь списувати Трампа з рахунків. Тим паче, що на виборах 2016 року Трамп теж в опитуваннях програвав своєму опоненту – Гілларі Клінтон – але зрештою опинився в Білому домі. «Слово і діло» розібралося, як в 2020 році між Трампом та Байденом розподілилася електоральна підтримка.

Згідно з дослідженнями, проведеними в цьому році, підтримка Трампа не перевищувала 46%, а підтримка Байдена не опускалася нижче 47%.

За даними квітневого опитування компанії Emerson, підтримка Трампа становила 42%, а Байдена – 48%. При цьому більшість опитаних, незалежно від уподобань, були впевнені, що вибори виграє чинний президент.

Найнижчою підтримка президента США була в червні. За даними опитування, яке провів FOX News 13-16 червня, за Трампа готові були проголосувати 38% опитаних американців. В опитуванні CNBC від 19-22 червня цифра була аналогічною. Водночас за Байдена були готові віддати голоси 50% опитаних FOX News і 47% опитаних CNBC.

Після цього підтримка Трампа трохи зросла. У липні, за даними Emerson, за нього були готові проголосувати 46%, за Байдена – 50%. Такі ж цифри показало опитування CNN, проведене в середині серпня. У вересні Трампа підтримували в середньому 41-44% опитаних, його суперника – 48-54%.

Перед першими дебатами Байден також зберігав лідерство в соцопитуваннях: 54% проти 41% Трампа (за даними CNBC). 30 вересня відбувся перший тур дебатів і більшість американців вирішили, що Байден на них виглядав переконливішим: 60% респондентів віддали перемогу демократу і тільки 28% республіканцеві.

Після дебатів розрив у підтримці кандидатів став ще більше. CNN провів опитування 1-4 жовтня: 7% за Байдена і 41% за Трампа. Другий тур дебатів був скасований через коронавірус у президента США, а в третьому виборці знову віддали перемогу Байдену – 53% проти 39%.

Останнє опитування був проведено зовсім нещодавно спільно Reuters та Ipsos: 52% респондентів готові проголосувати за Байдена і 42% – за Трампа.

Нагадаємо, експерт-американіст Владислав Фарапонов проаналізував, чи є у Дональда Трампа шанси на другий термін.

Політолог Олександр Радчук писав про те, як може змінитися політика щодо України після виборів в США.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: