Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 3-6 листопада

Читать на русском

Передбачалося, що головною темою довгоочікуваного пленарного тижня буде проєкт бюджету на 2021 рік, який все ще не ухвалений в першому читанні. Однак після резонансного рішення Конституційного суду щодо декларування акцент змістився на проблеми з судовою гілкою влади. І в цьому питанні, як і у випадку із держбюджетом, особливої єдності в парламенті немає. Що сьогодні обговорювали на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

Сьогодні вранці в Раді відбулася нарада з представниками всіх депутатських фракцій і груп, на якій обговорювали шляхи виходу із ситуації з Конституційним судом. Спікер Дмитро Разумков на Погоджувальній раді сказав, що, ймовірно, до кінця дня буде зареєстрований законопроєкт, який відновить дію закону, пов'язаного з е-декларуванням, і статтю 366 КПК. «Буде надано два місяці на те, щоб вивчити і прийняти відповідні ухвали, пов'язані з питаннями, які були порушені Конституційним судом у своєму рішенні. І вважаю, що воно має бути прийнято цього пленарного тижня. Для цього повинна бути єдина позиція всіх депутатських фракцій і груп», – зазначив він.

На четвер, 5 листопада, заплановано розгляд проєкту бюджету в першому читанні. В цей же день можуть розглянути законопроєкт про «інвестиційних нянь» і питання антикорупційної стратегії. У вівторок в парламент викличуть міністра охорони здоров'я Максима Степанова. «Тому що ситуація (із коронавірусом – ред.) загострюється і дуже важливо розуміти, в якому напрямку ми рухаємося, що необхідно від Верховної ради», – зазначив Разумков. У п'ятницю під час години запитань до уряду виступить прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

На цьому тижні парламент ще може розглянути законопроєкт про посилення відповідальності за неносіння масок, включити це питання до порядку денного просив міністр Степанов.

У дечому сьогодні парламентські фракції і групи були солідарні. «Опозиційна платформа – За життя», «Батьківщина» і група «За майбутнє» виступили за те, щоби Шмигаль відзвітував у Верховній раді. Ще кілька політсил – «Європейська солідарність», «Голос» і «За майбутнє» – одностайно вимагали звільнити очільника МОЗ.

У «Слузі народу» заявили, що важливо ухвалити законопроєкт про «інвестиційних нянь», проєкт держбюджету в першому читанні і пакет децентралізаційних законів. В «Опозиційній платформі» виступили проти президентського законопроєкту по КСУ. «Прямо скажемо, що це готується конституційний або державний переворот, якщо буде внесений закон і ухвалений в редакції тій, як анонсував президент», – вважає Юрій Бойко.

«Європейська солідарність» зажадала оголосити офіційні результати місцевих виборів, які відбулися 25 жовтня. Також фракція зареєструвала законопроєкти, які відновлюють кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Ще три законопроєкти, які передбачають повернення е-декларування, повернення відповідальності за неякісне заповнення декларацій і за корупцію, зареєструвала «Батьківщина».

Група «Довіра» зажадала внести до порядку денного законопроєкт про створення вільної економічної зони на території Луганської та Донецької областей. А також – створити тимчасову слідчу комісію з розслідування причин пожеж в Луганській області.

Нагадаємо, коли в першому читанні ухвалювали держбюджети на 2000-2020 роки, можна подивитися на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: