Опитування президента: як п’ять запитань Зеленського вплинули на місцеві вибори

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Міжнародні спостерігачі від ОБСЄ заявляють про професійність та прозорість місцевих виборів в Україні. Водночас вони розкритикували проведення «опитування Зеленського» у день голосування, оскільки це створило невиправдану політичну перевагу. Водночас, у коментарі «Слово і діло» політолог Сергій Биков відзначив, що метою опитування президента була мобілізація виборців і цей результат досягнутий.

«Загалом результат позитивний, оскільки люди взагалі прийшли на дільниці. Інше питання – чиїх виборців опитування спонукало прийти голосувати, «Слуги народу» чи інших політичних сил.», — сказав Биков.

Биков вважає, що метою опитування і була мобілізація виборця.

З'явилися попередні результати опитування ЗеленськогоПопередній результат всеукраїнського опитування, яке провели в день місцевих виборів. Опрацьовано 74% листівок.

«Явка у майже 37% порівняно з іншими європейськими аналогами цьогоріч — від 23 до 27%, то маємо досить хороший результат. А щодо опитування, то я впевнений, це була просто технологія і вона саме на це вплинула. Незважаючи на те, що частину висновків цього умовного опитування покладуть в основу майбутніх рішень, жодних прямих наслідків, окрім того, що це підвищило явку, опитування не має», — пояснив політолог.

На думку Бикова, опитування як технологія сприяло тому, щоби громадяни йшли голосувати, попри те, що жодних юридичних наслідків його результати не матимуть.

«Було багато негативу, менше позитивної інформації довкола цього опитування. Але сам факт, що люди все ж брали участь у ньому, свідчить про ефективність цієї технології, а це, безумовно, технологія. Я переконаний, що це вплинуло на явку. Стосовно того, що респонденти були не скрізь – це нормально, бо вибірка була 5 мільйонів, але інформаційний ефект це мало на всіх», - сказав експерт.

Нагадаємо, партія «Слуга народу» оприлюднила попередній результат всеукраїнського опитування, яке провели в день місцевих виборів в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: