Місцеві вибори: як COVID-19 вплинув на явку

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

**Явка виборців на чергових місцевих виборах в Україні 25 жовтня склала менш як 37%. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Саакян відзначив, що на цифри вплинула ситуація з пандемією коронавірусу, серед чинників — також небажання українців брати участь у політичних процесах та загальна апатія.

«Епідемічні загрози стали основним фактором зниження явки виборців. До цього додалася апатія внаслідок діяльності політичної еліти, але саме пандемія втримала значну частину виборців від походу на дільниці», — сказав Саакян.

Експерт відзначив, що рівень явки на місцевих виборах під час епідемії стане надалі психологічним бар’єром.

Кабмін не бачить можливості для тотального карантину в Україні – ШмигальКабінет міністрів не хоче та не бачить можливості для впровадження в Україні тотального карантину для протидії поширення коронавірусній інфекції.

«Я думаю, що близько 5% явки ми втратили через епідемію. Майже 35%, щоправда, не катастрофічно низький показник. Якщо подивитися, як під час карантину відбулися вибори в інших країнах, то Україна перебуває в загальному тренді. І з точки зору відмови від політичної участі, і загального рівня апатії. Але це ледь не найнижча явка за всю історію України і вона точно створила певну психологічну межу, яка надалі буде активно використовуватися для оцінювання політики», — сказав Саакян

Нагадаємо, в день голосування поліцейські відкрили 159 кримінальних проваджень за фактами порушень на виборах.

У МВС заявили, що міжнародні спостерігачі визнали вибори в Україні безпечними.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: