Подвійне громадянство кандидатів: у чому ризики для інтересів країни

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

У мережі з'явилися копії документів про наявність у кандидата в мери Києва Андрія Пальчевського російського громадянства. У коментарі «Слово і діло» експерт, кандидат юридичних наук Олександр Москалюк зазначив, що кандидат на виборну посаду не може мати громадянства іншої країни,оскільки права та обов’язки, які особа має в іншій державі можуть суперечити захисту інтересів виборців.

«По-перше, у законодавстві абсолютної більшості країн заборонено, щоб особа, яка балотується на виборні посади, мала громадянство кількох держав. Якщо, наприклад, людина має громадянство одночасно кількох країн і не є політиком, у багатьох країнах це дозволено. Але стосовно політиків ситуація категорична: людина з декількома паспортами не може займати виборні посади. Чому? Бо є таке поняття, як «центр життєвих інтересів». Іншими словами: якщо людина перебуває в громадянстві також іншої країни, у політико-правовому зв’язку з іншою країною, при цьому вона обирається на посаду в своїй країні, тоді постає питання. Інтереси якої держави вона захищатиме? Чи не буде це суперечити тому, якщо ця людина гіпотетично стане мером, правам і обов’язкам, які вона має перед іншою державою», - сказав Москалюк.

Подвійне громадянство: вигода чи загроза національній безпеці України?У Верховній раді вирішили відкласти розгляд законопроєкту про подвійне громадянство. Чому влада не поспішає з ухваленням цього документу, аналізував політолог Олександр Радчук.

Юрист відзначив, що перебування кандидата на виборчу посаду у громадянстві іншої держави створює ризики для безпеки країни, в якій він обирається через те, що кандидат має права та обов’язки в двох чи більше країнах.

Москалюк наголосив, що політико-правовий зв’язок, який особа має через громадянство із країнами суперечить ефективному здійсненню посадових обов’язків щодо захисту прав та інтересів своїх виборців.

«Є й інша проблема. В законодавстві передбачено, що особа, яка йде на виборну посаду, має проживати певну кількість років на території цієї держави. Для того, щоб вона була пов’язана з цією країною, а не як «гастролер» – побула-побула й поїхала. Тут є декілька складових: безпека держави й цим обумовлена неможливість перебування цієї особи в іншому громадянстві, а також аспект відповідальності, що саме тут завершується відповідальність цієї особи, яка пропонує свою кандидатуру на мера чи на іншу виборну посаду», – пояснив експерт.

Нагадаємо експерт пояснив «Слово і діло», що ідея з подвійним громадянством повинна пройти широке обговорення, щоб зрештою не була використана проти України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: