Подвійне громадянство: які плюси та мінуси будуть для України

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Міністерство закордонних справ України спільно з Верховною радою розробляють законопроект про подвійне громадянство, повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Лісний зауважив, що ідея з подвійним громадянством повинна пройти широке обговорення, щоб зрештою не була використана проти України.

«Якщо на це питання дивитися так, що за кордоном проживає багато українців і вони є громадянами України, то їм потрібно надати можливість, щоб вони могли використовувати свій досвід і на благо України. У цьому сенсі позитивний момент. З іншого боку, у нас війна і ми близькі до катастрофи. Зокрема, у нас на окупованій території масово роздають паспорти Російської Федерації. Про Крим я взагалі мовчу. Там тотальна примусова паспортизація. Це дуже небезпечний момент», – сказав Лісний.

За його словами, ці люди зможуть брати повноцінну участь у житті держави.

«Люди, які отримали громадянство Росії, теж. І тоді це питання може бути небезпечним. Я все ж таки схиляюсь до того, що це дискусійне питання і необхідно провести широке громадське обговорення», – зауважив політолог.

Він пояснив, що обговорення такої ініціативи повинно пройти етапи узгодження із суспільством.

«Це план про наміри та його треба зважити, щоб рішення не йшло в розріз із суспільством», – уточнив політолог.

Він наголосив, що окрім проблем із Російською Федерацією, питання подвійного громадянства матиме наслідки і для інших сусідніх країн – Румунії та Угорщини.

«У нас є проблемні моменти не тільки на кордоні з Росією. Я боюся, що якщо відбудеться без широкого обговорення, це буде вигідно нашим європейським партнерам, але може використовуватися, у тому числі й Росією, проти нас, щоб розхитати ситуацію в інших регіонах», – прокоментував Олег Лісний.

Нагадаємо, Дмитро Кулеба розповів про порядок денний саміту Україна-ЄС.

Раніше він пригрозив Мінську «жорсткими кроками».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: