Дистанційні уроки: чому учні початкових класів і далі навчатимуться у денному форматі

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Після канікул учні молодших класів повернуться до очних занять у школах. Водночас для старшокласників МОН та МОЗ готують змішаний формат навчання — залежно від зони карантину. У коментарі «Слово і діло» експерт у галузі освіти Микола Скиба відзначив, що українська школа, переважно, не готова до дистанційного навчання, але очна форма лише для початкових класів зменшить ризики для педагогів.

«Молодша школа від базової досить сильно відрізняється – і психологічно, і академічно. І варто враховувати, що молодшим школярам дуже важко дається дистанційне навчання, бо вони дуже предметні. Тому обґрунтовано, чому молодші школярі повернуться до очного навчання», — сказав Скиба.

На думку експерта, робота на рівні молодшої школи зменшить небезпеку для груп ризику.

Посилення карантину: чи готові українці працювати дистанційноПерехід на дистанційну роботу не стане проблемою для молодих людей, але це не оптимізує роботу економічних галузей, вважає експерт.

«Таке рішення зменшить і кількість учнів. А це знизить навантаження на частину педагогів. Тому в цьому є сенс. Крім того, з молодшими школярами працює один учитель», - сказав він.

Він додав, що молодша школа може залишатися на денній формі навчання за нинішньої ситуації з епідемією.

«Практика дистанційного навчання по школах була напрацьована ситуативно і багато в чому залежала від конкретних педагогів. Тому школа як така не готова до дистанційного навчання. Хоча є успішний світовий досвід. Наприклад в Британії, молодша школа «Preschool», там вона з 4-х років,але діти уже вважаються школярами. Там є платформа, сюжети,допомагає BBC. В Україні такого поки що немає. Окремі школи – так, але це не впливає на загальний стан української освіти у кризові часи», — пояснив експерт.

Скиба додав, що рівень педагогічної майстерності вчителів також поляризувався.

«Є блискучі практики, з іншого боку, якщо зазирнути в батьківський чат чи групу – ми побачимо повний завал. Дві різні картинки. Правда не те, що десь посередині, вона постійно тяжіє від одного полюса до іншого», – підсумував він.

Нагадаємо, через ситуацію з коронавірусом Кабмін дозволив школам провести осінні канікули раніше – з 15 по 31 жовтня.

З понеділка, 19 жовтня, в Україні почало діяти нове карантинне зонування.

«Слово і діло» дізналося думку експерта, які труднощі виникнуть у школярів під час дистанційних занять.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: