Закон про розвідку: що зміниться у роботі спецслужб

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про розвідку». У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олександр Мусієнко пояснив, що новий закон визначає основні напрями розвідувальної роботи та на його основі створюється орган, який координуватиме спецслужби.

«Взагалі закон нормальний. Я вважаю, добре, що він з’явився, давно треба було його ухвалити. Наступним кроком має стати розроблення Національної розвідувальної програми. В Україні, відповідно до цього закону, з’явиться таке поняття, як розвідувальне співтовариство. Це коли розвідувальні органи координує людина, яка очолюватиме це співтовариство при президентові України. Крім того, фактично визначено, які органи, якою розвідкою займаються: служба зовнішньої – політичною, головне розвідувальне управління при Міністерстві оборони України – військовою тощо. Цей закон поліпшить ефективність роботи і підвищить авторитет розвідки», – сказав Мусієнко.

Військова розвідка повинна посилити оперативну роботу – ЗеленськийВійськова розвідка України повинна посилити стратегічну та оперативну роботу, а також орієнтуватися на стандарти НАТО.

Мусієнко додав, що особливу увагу варто приділяти підготовці особового складу.

«Зараз головною проблемою залишається кадрове забезпечення. Необхідно більше уваги приділяти підготовці та відбору штату, особливо, до Служби зовнішньої розвідки», – пояснив експерт.

Він додав, що кадри розвідувальних служб повинні мати підготовку, яка дасть змогу виконувати специфічні завдання. Крім того, реформування розвідувальних органів повинно здійснюватися відповідно до міжнародних стандартів.

«Ми співпрацюємо із тими, з ким в нас є відповідні угоди про обмін інформацією. І ми з цими країнами ведемо роботу. Крім того, програма розширеної співпраці з НАТО відкриває додаткові можливості і в цій сфері», – додав він.

Мусієнко наголосив, що НАТО вимагає від України реформувати сектор оборони на рівні його управління.

«Я думаю, до цього закону у міжнародних партнерів претензій бути не повинно. У них можуть бути запитання, якщо будуть ризики витоку інформації в Росію або інші країни», - підсумував він.

Нагадаємо, 17 вересня Рада ухвалила в повторному другому читанні і в цілому законопроект про розвідку.

Раніше президент змінив начальника Головного управління розвідки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: