ВАКС знову продовжив обов'язки ексголови Кіровоградської ОДА

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора САП про продовження обов'язків колишньому очільнику облдержадміністрації та його пособнику.
Андрій Балонь

Вищий антикорупційний суд продовжив до 26 листопада дію обов'язків колишнього голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня, якого НАБУ і САП підозрюють в одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення 19 жовтня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання прокурора САП про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного - задовольнити частково. Продовжити щодо підозрюваного Андрія Балоня, строк дії покладених на нього обов'язків. Строк дії ухвали встановити до 26 листопада включно», – йдеться в рішенні.

ВАКС продовжив дію таких обов'язків Балоня: прибувати за кожною вимогою; не відлучатись із міста Києва та Київської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з учасниками кримінального провадження з приводу обставин, викладених у письмовому повідомленні про підозру.

Також 19 жовтня суд продовжив до 26 листопада обов'язки колишнього керівника патронатної служби Кіровоградської ОДА Сергія Шевченка, а саме: прибувати за кожною вимогою; не відлучатись із Кіровоградської області без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та утримуватися від спілкування з підозрюваним Балонем, свідками.

Нагадаємо, ВАКС заарештував Балоня із альтернативою 10,13 млн грн застави. Його пособника суд теж заарештував, проте із заставою в 5,067 млн грн. Пізніше за них внесли вказаний розмір застави.

За даними слідства, приблизно навесні 2020 року у Балоня виник злочинний умисел, направлений на одержання неправомірної вигоди від начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігоря Бойчука за не ініціювання питання перед ним щодо невідповідності займаній посаді.

Не бажаючи бути викритим, ексголова Кіровоградської ОДА нібито вирішив залучити до його вчинення, як пособника, керівника своєї патронатної служби Шевченка. Приблизно у квітні 2020 року Балонь надав вказівку Шевченку висловити керівнику обласної Держпродспоживслужби вимогу щодо необхідності щомісячного передавання грошових коштів. Після чого, Балонь нібито повідомив, що за неправомірну вигоду сприятиме Бойчуку в здійсненні ним службової діяльності та не ініціюватиме його звільнення.

У квітні 2020 року в приміщенні Кіровоградської ОДА Балонь під час зустрічі у своєму службовому кабінеті з Бойчуком висловив йому вимогу щодо щомісячного надання Балоню грошових коштів. Він також додав, що подальше обговорення цих питань необхідно здійснювати через Шевченка, підтвердивши таким чином повноваження останнього діяти від його імені при обговоренні питань щодо надання неправомірної вигоди від Бойчука.

У подальшому керівник патронатної служби продовжуючи діяти на виконання вказівок Балоня під час листування в месенджері Telegram висловив Бойчуку вимогу про передачу грошових коштів в сумі 110 тисяч гривень щомісяця, загальною сумою 1,32 млн грн на рік. На вказану пропозицію керівник Держпродспоживслужби змушений був погодитись, розуміючи, що його можуть звільнити.

22 травня під час зустрічі в службовому кабінеті Балоня з Бойчуком ексголова ОДА з метою спонукати того до надання неправомірної вигоди, запевнив його у підтримці з використанням наданої йому влади та службового становища у випадку здійснення будь-яких дій відносно керівника Держпродспоживслужби співробітниками правоохоронних органів.

Того ж дня Бойчук зустрівся з Шевченком у службовому кабінеті останнього, де керівник патронатної служби висловив вимогу щодо необхідності передавання грошових коштів у розмірі близько 15% щомісячно від офіційного обороту грошових коштів, отриманих як прибуток лабораторіями ветеринарної медицини. Такий прибуток у 2019 році складав 11,85 млн грн.

Після цього, 4 червня Шевченко, перебуваючи в автомобілі Mercedes-Benz GL нібито одержав від Бойчука для голови Кіровоградської ОДА частину неправомірної вигоди в сумі 100 тис. грн. Також він висунув Бойчуку вимогу подвоїти суму щомісячної неправомірної вигоди, мотивуючи це нібито заниженням лабораторіями ветеринарної медицини офіційних показників доходу. У подальшому Шевченко нібито передав отриману неправомірну вигоду Балоню.

Вже 25 червня під час чергової зустрічі між Шевченком та Бойчуком у тому ж автомобілі на парковці біля Кіровоградської ОДА перший одержав другу частину неправомірної вигоди, узгодивши її розмір з останнім, у сумі 250 тис грн. Після чого його затримали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: