Двоє фігурантів справи друзів сина Гладковського пішли на угоду

Читать на русском
Столичний райсуд затвердив угоду про визнання винуватості, підписаної двома обвинуваченими з прокурором САП.
Солом'янський суд Києвафото: «Слово і діло»

Суд визнав винними в ухиленні від сплати податків на майже 46,4 млн грн та їх легалізації двох колишніх власників та директорів компанії «Оптимумспецдеталь» Ігоря Волохача та Романа Чубу, які були підозрюваними у справі про організацію другом сина колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря Віталієм Жуковим цих правопорушень.

Таке рішення 8 жо0втня ухвалив Солом'янський районний суд міста Києва, повідомляє «Слово і діло».

Як стверджується в рішенні, обвинувачені пішли на угоду з прокурором САП, визнали свою провину, та зобов'язалися надавати покази щодо обставин вчинення правопорушень, розслідуваних у кримінальних проваджень, пов'язаних із ТОВ «Оптимумспецдеталь», а також викривальні покази стосовно фігурантів цих проваджень.

«Затвердити угоду про визнання винуватості від 23 червня, укладену між першим заступником керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Грищуком Максимом Олександровичем з одного боку та обвинуваченими», – йдеться в рішенні суду.

Так, Волохачу та Чубі призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, з позбавленням права займати певні посади тривалістю 3 роки з конфіскацією майна, але звільнили їх від цього покарання на іспитовий термін в 1 рік.

Слідство встановило, що приблизно з 8 травня 2015 року Жуков, який вже працював у державному концерні «Укроборонпром», та його друг Андрій Рогоза, маючи досвід ведення господарської діяльності з постачання специфічних товарів для оборонної галузі, розробили план постачання таких товарів для «Укроборонпрому» з метою збагачення та одержання швидких прибутків. Зокрема, йшлося про деталі та комплектуючих для бронетехніки та озброєння з можливістю ухилення від сплати податків.

Для виконання цього плану Жуков та Рогоза залучили й інших осіб – Ігоря Волохача (в 2015 році був власником ТОВ «Оптимумспецдеталь» та директором), Романа Чубу (пізніше став власником і директором фірми «Оптимумспецдеталь») та Олену Іванюк (виконувала роль бухгалтера). Пізніше була організована схема за допомогою компанії «Оптимумспецдеталь»: використовували її документи, подавали податкову звітність та підписували документи за вказівкою Рогози та Жукова.

Товари для постачання підприємствам ДК «Укроборонпром» Рогоза купував за готівку, тому вони фактично легального джерела походження не мали. З метою маскування реального походження та легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом; збільшення податкової діяльності, Рогоза та Жуков використовували низку приватних компаній для проведення безготівкових операцій. Це призводило до підвищення собівартості товарів і можливості ухилення від сплати податків.

У зв'язку з цим у період з 8 травня 2015 року до 16 серпня 2018 року Жуков безпосередньо звернувся до осіб, які сприяли своїми діями фактично легалізації цих коштів, а саме до Артема Болдарева та в подальшому до Олександра Хомича. Останній разом із іншими особами через низку приватних фірм провели для «Оптимумспецдеталь» ці операції із легалізації товарів, які Рогоза придбав за готівку. В результаті такої діяльності з використанням ТОВ «Оптимумспецдеталь» Рогоза і Жуков отримали в своє розпорядження загальну суму в 49,34 млн грн, які були отримані внаслідок ухилення від сплати податків.

З метою маскування початкового незаконного походження коштів Рогоза і Жуков у вказаний період через банківські рахунки було проведено низку господарських операцій через приватні компанії, підконтрольні вищевказаним Болдареву та Фомичу. Операції проводилися з рахунками ТОВ «Оптимумспецдеталь», на які надходили кошти від державних підприємств з ДК «Укроборонпром», за вказівкою Жукова та Рогози здійснювалися за допомоги бухгалтера Іванюк перерахунок через клієнт-банкінг на вказані приватні фірми, підконтрольні Болдареву та Фомичу. В результаті ці компанії виявилися фіктивними. Таким чином, одержані кошти Жуковим та Рогозою від ДП-учасників «Укроборонпром» були легалізовані через використання цих компаній. Прокурор додав, що низка директорів цих компаній, через які «відмивалися» кошти, були засуджені вироками судів за фіктивне підприємництво, яке на тепер декриміналізоване.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру Рогозі і Жукову. Пізніше органи подали клопотання про арешт Жукова із альтернативою застави в 23 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: