Скільки інвестицій заходить в області України: хто лідер, а хто аутсайдер

Читать на русском

В Україні люблять говорити про інвестиції, які мають дати поштовх до розвитку економіки. Особливим красномовством відрізняються керівники регіонів, деякі з них стверджують, що область є лідером за рівнем інвестицій в країні. «Слово і діло» вирішило подивитись, скільки інвестицій заходить в кожну область і хто є лідером в цьому напрямку, а у кого мінімальний інвестиційний фінансовий притік.

Аналітики «Слово і діло» взяли рейтингову оцінку Міністерства розвитку громад і територій з 2015 о 2019 роки та подивились в динаміці, як за 4 роки змінювалося місце кожної області в рейтингу інвестиційної привабливості.

Нагадаємо, що з 2012 року Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами зобов’язане урядом проводити комплексне порівняльно-узагальнювальне соціологічне дослідження інвестиційного клімату регіонів із визначенням рейтингу їх інвестиційної привабливості.

Рейтинг включає індекс капітальних інвестицій, обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на 1 особу населення, темп зростання або зменшення обсягу ПІІ, обсяг ПІІ у розрахунку на 1 особу населення (в доларовому еквіваленті), частку реалізованої інноваційної продукції у загальному обсязі продукції та обсяг експорту товарів у розрахунку 1 особу населення.

Відзначимо одразу, що перше місце за рівнем залучення інвестицій, інноваційним розвитком та зовнішньоекономічною співпрацею з 2015 по 2019 роки постійно належало Києву. Отже, з беззаперечним лідером визначилися.

Цікаво подивитись на Волинську область, яка у 2019 році зробила гігантський інвестиційний стрибок з 17 на 2 місце у рейтингу. До цього область перебувала на скромних 20 та 21 позиціях у 2016-2017 роках.

«У 2019 році Волинська область показала зростання на 74,2%, тоді як в середньому по Україні – на 15,5%, й завдяки цьому пробилася до п’ятірки кращих за обсягом капінвестицій на одного жителя», – сказав в одному з іміджевих інтерв’ю голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко і не збрехав.

Схожа ситуація у Кіровоградській області, яка у 2019 році посіла 3 місце за рівнем інвестицій, хоча до цього була на 14 місці. При цьому керівництво області особливо не піариться на цьому факті та не робить гучних заяв щодо лідерства в інвестуванні серед регіонів.

Херсонська область минулого року була на 5 місці у інвестрейтингу «стрибнувши» вгору з 22 місця, яке обіймала у 2018 році.

З цього приводу голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв заявив: «Херсонщина за результатами минулого року ввійшла до п’ятірки регіонів із залучення інвестицій, ми почали реалізовувати низку важливих інвестпроєктів і у сфері сільгосппереробки, і в туристичній галузі, і в транспортній інфраструктурі, і в промисловості». На перспективу Гусев зазначив, що регіон очікує на притік потужних інвестицій у Скадовський порт.

Досить поблажливо сприймає 17 місце у рейтингу областей глава Чернівецької ОДА Сергій Осачук, який вважає, що це ще досить пристойний результат.

«У плані залучення інвестицій наша область виглядає не найгірше у порівнянні із загальною тенденцією, яку переживає сьогодні Україна», – сказав Осачук, коли розповідав про перспективи спорудження керамічного заводу на 300 робочих місць коштом іноземних інвесторів.

До речі, Чернівецька область чотири роки тому була на зовсім не почесному 23 місці за рівнем інвестицій, потім скотилась ще на одну сходинку. У 2018 справи пішли вгору і область вже другий рік посідає 19 місце.

Щодо аутсайдерів, у 2019 році до п’ятірки «знизу» рейтингу входили Івано-Франківська (21 місце), Тернопільська (22), Луганська (23), Хмельницька (24), Рівненська (25) облсті.

Раніше «Слово і діло» досліджувало динаміку притоку капітальних інвестицій в економіку України за останні шість років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: