Новий стандарт освіти для середньої школи: що зміниться для учнів

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Міністерство освіти у четвер, 8 жовтня, презентувало новий держстандарт базової середньої освіти, який раніше затвердив Кабмін. У коментарі «Слово і діло» експерт у сфері освіти Микола Скиба зазначив, що ухвалення нового стандарту освіти для середньої школи відкриває нові етапи для проведення реформи освіти з впровадження «Нової української школи».

«Загалом без цього стандарту неможливо запроваджувати нові підходи у школі з 5-го класу. Його давно чекали. Він очікувався ще наприкінці минулого року, але було багато відтермінувань. Деякі з правок не впливають на зміст освіти, а деякі зачіпають концептуальні речі», - сказав Скиба.

Скиба додав, що новий стандарт освіти дасть змогу окремим навчальним закладам більш творчо організувати навчальний процес.

МОН презентувало держстандарт середньої освітиМОН 8 жовтня презентувало новий держстандарт базової середньої освіти, який раніше затвердив Кабмін.

Він підкреслив, що після затвердження стандарту будуть розроблятися нові навчальні програми, на базі яких вже буде проходити безпосередньо навчальний процес.

«Були побоювання в педагогічному середовищі, що цей стандарт могли взагалі відкласти. Тоді б це відтермінувало взагалі впровадження концепції «Нової української школи». Тобто, тепер це означає, що на основі цього нового стандарту вже будуть розроблятися програми. Більш того, згідно із новим законом про освіту, заклади можуть розробляти власні програми на основі стандарту, які можуть відрізнятися від типових. З цією архітектурою навчального контенту може бути складніше, тому що наважитися на розробку власної програми може не кожен заклад, бо це додаткові витрати часу, енергії – як на розробку, так і на погодження», - пояснив експерт.

Експерт додав, що успіх впровадження нових підходів буде залежати від підходу окремих навчальних закладів.

«Учень отримає більше можливостей, будуть різні модулі та курси на вибір, й учні отримають навчання в більшій мірі орієнтоване на практику. Тому, що в новому стандарті прописане, що саме учень повинен вміти і як формувати його ставлення до цього. Це є новація саме НУШ і вона зафіксована в стандарті», - сказав Скиба.

Нагадаємо, в березні президент Володимир Зеленський затвердив реформу середньої освіти.

У вересні стандарт середньої освіти схвалив Кабмін.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: