Новий стандарт середньої освіти: як зміниться школа для учнів

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Уряд затвердив стандарт середньої освіти, який почне діяти з 2022 року. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні 30 вересня. У коментарі «Слово і діло» експерт з питань освіти Микола Скиба відзначив, що під час запровадження нового стандарту освіти може відбутися розрив між очікуваним результатом і реальністю, тому вирішальне значення матиме ставлення педагогів та адміністрації до наступного етапу реформи.

«У новому стандарті більше уваги приділено саме тому, як застосовувати знання, як розв’язувати проблеми та взаємодіяти в команді. Крім того, стандарт буде значною мірою орієнтований на здобування дослідницьких навичок», - сказав Скиба.

Експерт зазначив, що новий стандарт освіти для середньої школи ставить в центр дослідницьку компетентність учнів й здатність до самостійного набуття знань.

Кабмін затвердив новий стандарт середньої освітиУряд на сьогоднішньому засіданні затвердив стандарт середньої освіти в Україні, який почне діяти з 2022 року.

«Буде приділятися увага таким поняттям, як гіпотеза, перевірка гіпотези, експеримент. Тобто, такі речі, які дійсно важливі у контексті сьогодення. Бо сьогодні знання застарівають швидко, і люди повинні бути здатними до самостійного набування знань через практику», - відзначив він.

Скиба додав, що насправді зміни, які очікуються відповідно до стандарту можуть відразу і не відповідати тим змінам, які учні відчують у процесі навчання.

«Дуже багато буде залежати від компетентності педагога, директора, в чомусь – представників органів управління. У такому підході важливо розуміння того, що процес не повинен бути формалізований. Якщо так станеться – буде значний розрив між тим, що очікується й тим, що ми отримаємо насправді. Для впровадження стандарту з організації цього процесу має бути більше практичних завдань і не лише з підручника. Має бути зв’язок із реальним світом, з актуальними відкриттями та подіями, ну і, звичайно, це залежить від матеріально-технічного забезпечення. Але багато залежить від світогляду вчителя й на скільки він буде готовий діяти по-іншому», - пояснив експерт.

Міносвіти має до кінця року розробити і затвердити освітні програми для учнів відповідно до нових стандартів, зазначили в Кабміні.

Нагадаємо, в березні 2020 року президент Володимир Зеленський затвердив реформу середньої освіти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: