Вколотися на славу Путіна. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Віктор Володимирович Медведчук з'їздив подбати про український народ перед Самим. В першу чергу він, звичайно, відправився в Москву, щоб показати напередодні місцевих виборів своїм шанувальникам, що все ще має унікальну можливість не просто зустрічатися, але навіть сидіти в присутності Сонцеликого. Світячись його відбитим світлом, лідер ОПЗЖ і сам стає подібним богам.

Нічого, що за розпорядженням дорогого кума російські війська окупували великий шматок України і продовжують вбивати наших людей. Нічого, що в світі на Путіна дивляться як на небезпечного психа, цинічну тварюку, готову труїти своїх політичних опонентів бойовою отруйною речовиною і брехати, брехати, брехати. Медведчук підлесливий шанувальник господаря Кремля, і в числі найбільш наближених готовий на знак захоплення і безмірної лояльності вколоти собі і своїй родині якусь погань з нарочито пропагандистською назвою Супутник V, яку височайшим повелінням, усупереч поширеній думці міжнародних експертних організацій, велено називати чудодійною вакциною від коронавірусу.

Температура була? – поблажливо цікавиться Путін у своїй шістки з України. – Дуже легко перенесли, – поспішає запевнити Медведчук. А якби і температура?! Це ж просто щастя потемпературити в результаті щеплення лайна за російського пана. Путін розповідає йому, що таких же уколів удостоїлося все керівництво силових структур Російської Федерації, включаючи Міністерство оборони і ФСБ. Віктор Медведчук в цьому ряду виглядає цілком природно.

Розмова заходить про те, як би так зробити, щоб і всіх українців вколоти, вождь ОПЗЖ тут дбає перед Кремлем про всіх нас, немов його хтось уповноважив. – Треба з фахівцями з України зайнятися реалізацією цього плану, – відповідає йому російське начальство. – Потрібно, щоб офіційна влада України відповідним чином сформулювали свої запити, свої потреби. Ми до цієї роботи готові.

Вони готові, хто б сумнівався. Віктор Медведчук в цій розмові, зрозуміло, представляє неофіційну влади України. І в цій якості просить президента Росії зняти санкції з українських підприємств: страждають і без того не вколоті українські робітники. За розпорядженням Путіна, куму з цього приводу влаштовують зустріч із прем'єром Мішустіним, на якій теж ллються крокодилячі сльози про страждання українського народу від неправильних російсько-українських відносин. При офіційній владі Медведчука такого неподобства не сталося б.

Норвезький політик Відкун Квіслінг був гарячим шанувальником фюрера. Він навіть створив партію нацистського типу, яка у норвежців, втім, популярності не здобула. Гітлерівці теж ставилися до нього з помітною зневагою. Коли в 1940 році німецькі війська вступили в Норвегію, Квіслінг спробував спорудити уряд на чолі з собою, але німці швидко прикрили цю лавочку, вважаючи за краще мати просту окупаційну адміністрацію, при якій нібе п'яте колесо до воза був послужливий Квіслінг. У звільненій Норвегії Квіслінга судили і розстріляли, а його ім'я стало прозивним при позначенні національного зрадника.

Медведчук – наш Квіслінг. Але його політична сила представлена у Верховній раді, за популярністю в українців вона посідає друге-третє місце, у неї найбільш потужний інформаційний супровід у воюючій Україні, побудований за найміцнішими рецептами Останкіно. В українського Квіслінга потужний бізнес як в Україні, так і в Росії. У нього все добре. Його не турбують патріоти, оскільки він їх, очевидно, зовсім не турбує. І десь тут пролягає різниця між патріотизмом норвезьким і українським, яка веде, відповідно, до різних доль наших квіслінгів і нескінченної відмінності наших суспільств і держав.

Ні, Медведчуку ніхто не дозволить стати російським гауляйтером України і обколоти Супутником все населення на славу кума. Але і того, що йому дозволено, досить, щоб зрозуміти, наскільки ми тяжко хворі.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: