Застереження ЄС: чи можуть скасувати безвіз для українців

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Віцепрезидентка комітету Європарламенту з асоціації між Україною та ЄС Віола фон Крамен заявила, що, через включення до складу комісії з відбору голови САП людей без необхідного досвіду, наша держава ризикує втратити безвізовий режим з Євросоюзом і півторамільярдний транш допомоги. У коментарі «Слово і діло» політолог Володимир Воля зазначив, що в ЄС попередньо попереджають Україну через те, що немає довіри до правової системи, але якщо конкурс буде непрозорим, безвіз опиниться під загрозою.

«Можливо, це технічне попередження для української влади щодо проведення конкурсу з обрання голови САП. Є застереження, що українська влада намагається щось маніпулювати та зловживати, у зв’язку з чим Євросоюз і Сполучені Штати на всяк випадок акцентували увагу на певних червоних лініях та як їх важливо дотримуватися. Тому, якщо призначення буде пройдене і процедура буде непрозорою та неупередженою, то може постати питання про скасування безвізу. Питання може виникнути в тому разі, якщо будуть серйозні зауваження до конкурсу», – сказав Воля.

Шмигаль про призначення глави САП: безвіз не скасовуєтьсяЗагрози безвізового режиму України з Євросоюзом через конкурс на посаду керівника САП зараз немає.

Експерт пояснив, що такі застереження лунають выд ЄС через те, що немає довіри до української правової системи й боротьби з корупцією.

«Європейський союз акцентує увагу на певних червоних лініях, на певних моментах, які не можна порушувати, а далі будуть дивитися. Про це нагадують перед конкурсом, щоб цих порушень уникнути», - додав Воля.

При цьому він зауважив, що останні події, зокрема рішення КС щодо призначення президентом голови НАБУ, привернули увагу європейських інституцій до проблем навколо антикорупційних органів в Україні.

«Проблеми насправді немає. Безвізу поки що нічого не загрожує і загроза виникне тоді, коли буде проведений конкурс і до нього буде багато претензій. Поки що це нагадування», – підсумував Володимир Воля.

Нагадаємо, 17 вересня Рада затвердила список кандидатів, які будуть обирати главу САП.

Нагадаємо, Холодницький подав заяву про свою відставку з посади, на підставі якої його вже звільнили.

Як відомо, у 2018 році директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник і на той час генеральний прокурор Юрій Луценко подали дисциплінарні скарги на Холодницького.

Згідно з їхніми скаргами Холодницький, будучи на посаді керівника, розголошував таємницю досудового розслідування в справах НАБУ, порушував прокурорську етику й гальмував деякі розслідування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: