Зміни до постанови про місцеві вибори: чи є в сесійній залі «голоси»

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Фракція «Слуг народу» збереться для обговорення низки питань, зокрема щодо внесення змін до постанови про проведення місцевих виборів. Водночас голова Верховної ради Дмитро Разумков неодноразово підкреслював неможливість вносити зміни поза терміном, передбаченим законодавством України, який вже пройшов. У коментарі «Слово і діло» політолог Віталій Бала зазначив, що у Верховній раді немає достатньо голосів для підтримки змін до постанов про вибори, навіть якщо фракція партії влади вирішить ініціювати таке питання.

«Внесення змін до постанови про вибори спричинить багато питань. Щодо змін – вже почалася кампанія, встановлені санітарні обмеження, і постанови Кабміну щодо всіх цих питань вже діють», – сказав Бала.

Водночас він підкреслив, що навіть якщо такі зміни до постанови Верховної ради про проведення місцевих виборів буде зареєстровано, то документ не знайде підтримки в сесійній залі через те, що серед народних депутатів немає голосів на підтримку такого рішення.

Місцеві вибори 2020: до поліції надійшло більше 500 повідомлень щодо порушеньЗ 5 вересня у Нацполіції зареєстрували 571 повідомлення, пов’язане із виборчим процесом. Також упродовж доби до ЄРДР внесено відомості щодо двох кримінальних правопорушень.

«Я не бачу в Раді достатньої кількості голосів, які готові будуть це підтримати, якщо навіть на засіданні фракції це вирішать. Це дійсно зможе поставити під сумнів виборчий процес, бо це буде фактично втручання і це призведе до негативних наслідків», – додав він.

При цьому політолог наголосив, що нове виборче законодавство містить низку проблем, однак найголовніше – це забезпечити процес, до якого не відбуватиметься втручання з боку влади.

«Зміни до Виборчого кодексу, які пропонуються, у мене особисто викликали занепокоєння. Зокрема пункт про обмеження агітації. Це фактично рішення проти опонентів влади, бо у влади немає перешкод. Хоча це не основне питання», – прокоментував Віталій Бала.

Як відомо, місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня.

Раніше спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що провести вибори на Донбасі поки що неможливо.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: