Таємна інавгурація Лукашенка: як повинен відреагувати Київ

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

У Мінську люди почали виходити на акції протесту після інформації про інавгурацію Олександра Лукашенка. У коментарі «Слово і діло» політолог Олександр Палій відзначив, що інтересам України відповідає те, щоб Білорусь залишалася незалежною, і Київ повинен сприяти демократичним перетворенням.

«Україні треба підтримувати Білорусь як державу та білоруське суспільство. Із фактичною владою треба говорити про те, як країну повернути до нормального стану. Для нас ключове завдання, щоб Білорусь залишалась незалежною», – зауважив Палій.

На думку політолога, ризику, що замість Лукашенка прийде більш орієнтований на Росію лідер, немає.

«Нам потрібно зберігати можливість говорити з білоруською владою і говорити про те, щоб країна повернулася вбік демократичного розвитку, незважаючи на те, шо наразі Лукашенко обмежив контакти зі всіма міжнародними партнерами», – уточнив він.

Вибори в Білорусі: хто визнав Лукашенка президентом, а хто – ніВибори в Білорусі визнали Росія, Китай, Сирія, В'єтнам, Венесуела, Нікарагуа, Туреччина, Сирія, Киргизстан і Таджикистан.

«Зараз Лукашенко навіть не бере трубку, коли йому Меркель телефонує. Лукашенко так поводиться, бо добре розуміє, що йому будуть закидати, що він нелегітимний. Лукашенко – це представник радянської номенклатури. Це рафінований представник «совка», коли нічого не залишилося, крім інстинкту до влади», – розповів Олександр Палій.

Політолог підсумував, що протести в Білорусі триватимуть.

Нагадаємо, 14 серпня ЦВК Білорусі оголосила офіційні результати виборів президента, згідно з якими Лукашенко набрав 80,1% голосів, тоді як Світлана Тихановська – 10,1%.

Опозиція та громадськість не визнали результати ЦВК, через що в Білорусі тривають протести.

Правоохоронці практично щодня затримують десятки мітингувальників, до яких потім застосовують тортури і тиск.

«Слово і діло» пропонує подивитися, які країни визнали Лукашенка законно обраним президентом, а які – ні.

Також Верховна рада ухвалила заяву щодо ситуації в Білорусі. У документі сказано, що президентські вибори не були ні вільними, ні чесними.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: