Доплати пенсіонерам: чи зростуть пенсійні виплати

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

В Україні щомісячну доплату у розмірі 500 гривень пенсіонерам старшим за 80 років продовжили на наступний рік, зробивши її постійною. Також у 2021 році запроваджується доплата по 400 гривень для пенсіонерів віком від 75 років. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін відзначив, що доплати до пенсій не зможуть вирішити проблему системно, для цього мають бути створені додаткові джерела фінансування Пенсійного фонду.

«У нас величезна кількість пенсій, які мінімальні. Вони просто поза межею прожиткового мінімуму. Людей, які в нас отримують такі пенсії – в нас мільйони. Ці доплати – це невелика часткова спроба, якщо не вирішення ситуації, то підтримки таких людей. У нас значна кількість пенсіонерів отримує невелику пенсію, в тому числі, через ті розрахунки, які в нас застосовуються. Тобто, в цілому, сам факт цих доплат – це добре, але це не збалансує ситуацію», – сказав Якубін.

На думку Якубіна, зміна типу пенсійної системи не вирішить системно проблему із виплатою пенсій.

Доплати пенсіонерам по 500 гривень продовжили на 2021 рікВ Україні щомісячну доплату пенсіонерам, старшим за 80 років, у розмірі 500 гривень продовжили на наступний рік, зробивши її постійною.

«У нас і раніше, і цього року з’являлися проблеми із наповненням Пенсійного фонду. Це пов’язано із тим, що кількість працюючих майже дорівнює кількості пенсіонерів. Але це не має бути проблемою тих, хто отримує пенсію. У нас діє солідарна система пенсійних виплат. Насправді, вона довела свою ефективність», – додав він.

Експерт пояснив, що мають бути передбачені нові джерела доходів і це перезавантажить солідарну систему.

«Якщо говорити про подальшу долю пенсійної системи, то слід поміркувати, які можуть бути додаткові надходження для того, щоб профінансувати солідарну систему. У нас зараз популярна теза про те, що накопичувальна система врятує ситуацію. Це не вирішує системну проблему. Це додатково створить нерівність. Наприклад, в Угорщині вже вводили накопичувальну систему, а потім знову повернулися до солідарної тому, що значна кількість людей виявилася неохопленою, до того ж ситуація погіршувалася тим, що деякі фонди поводили себе непрозоро. Тому, я думаю, що держава має шукати додаткові джерела для фінансування пенсійної системи. Це можуть бути додаткові акцизи, оподаткування великих капіталів. Насправді, інструментів – достатньо», – пояснив він.

Нагадаємо, доплата пенсіонерам у розмірі 500 гривень була запроваджена з 1 квітня 2020 року.

Також повідомлялося, що в Україні з вересня у зв'язку з підвищенням рівня мінімальної зарплати пенсія збільшилася у 1,6 млн пенсіонерів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: