З'ясувалися деталі справи ексгендиректора аеропорту «Бориспіль»

Читать на русском
Колишній керівник державного аеропорту під Києвом нібито використав свої повноваження в інтересах двох приватних компаній.
Євген Дихне

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють колишнього генерального директора державного аеропорту «Бориспіль», а нині президента авіакомпанії МАУ Євгена Дихне у зловживаннях службовим становищем в інтересах двох компаній.

Про це йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду від 11 вересня, яким до нього застосували запобіжний захід, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, Дихне у змові з начальницею служби договорів неавіаційної діяльності аеропорту «Бориспіль» Олесею Левочко використали своє службове становище в інтересах компаній «Артерія Груп» та «Кофе Бар Плюс». Детективи вважають, що ексгендиректор надав цим компаніям перевагу в отриманні оренди приміщень в аеропорту «Бориспіль», без конкурсної процедури за заниженою від ринкової вартості та всупереч встановленому законом порядку – шляхом укладання попередніх договорів оренди майно.

Як вважає слідство, Левочко погодилася представляти інтереси Дихне у всіх процедурах укладення таких договорів та за його вказівками сприяти йому на засіданнях комісії з оренди в ДП МА «Бориспіль» та конкурсної комісії РВ ФДМУ по Київській області в усіх питаннях, що стосувалися укладення таких договорів з окремими фірмами. Детективи вказували, що у березні 2016 року надав вказівку Левочко, як члену комісії з оренди, включити питання оренди приміщень фірмою «Кофе Бар Плюс» в аеропорту «Бориспіль» до порядку денного комісії, що вона й зробила 31 березня. На засіданні Левочко повідомила членам комісії про необхідність визначення ТОВ «Кофе Бар Плюс» як такого з ким доцільно укласти договір оренди.

Тому, не знаючи плану, члени комісії ухвалили позитивне рішення з цього питання про оренду площі в 250-300 м2 на 3-му поверсі пасажирського терміналу D з метою організації повноякісного харчування пасажирів. Пізніше Дихне направив компанії «Кофе Бар Плюс» листа, в якому просив провести незалежну оцінку нерухомого майна та повідомив про можливість надання в оренду приміщення в позаконкурсну процедуру на 3-му поверсі пасажирського терміналу D площею 315 кв. м. Паралельно ексочільник аеропорту надав вказівку Левочко підготувати проєкт попереднього договору оренди про передачу в оренду ТОВ «Кофе Бар Плюс» приміщень в «Борисполі».

Своєю чергою Левочко надала усну вказівку підпорядкованій їй особі підготувати цей документ, який пізніше одержала, але не завізувала власним підписом, як відповідальний працівник з орендних відносин з метою приховування участі. Пізніше Дихне підписав з компанією «Кофе Бар Плюс» договір оренди приміщення для розміщення бару з правом продажу товарів підакцизної групи за майже 340 тисяч грн на місяць (ринкова становила 1,35 млн грн). Уподальшому ця фірма звернулася до відділення Фонду держмайна в Київській області з пропозицією надати в оренду це приміщення в аеропорту «Бориспіль». Своєю чергою регіональне відділення ФДМ звернулося до Міністерства інфраструктури України як до уповноваженого органу управління державним майном з цим питанням, але там їм відмовили, що і передали компанії.

Після чого, за даними слідства, ексгендиректор не здійснив заходів для повернення майна у власність «Борисполя» і продовжив строк оренди цього приміщення фірмою «Кофе Бар Плюс». Своєю чергою РВ ФДМ по Київській області почало проведення конкурсу на оренду цього приміщення в аеропорту «Бориспіль», а Дихне надав вказівку Левочко перешкоджати завершенню цього конкурсу, що вона й зробила. Таким чином, конкурс не проводився тривалий чай, а ексгендиректору аеропорту пізніше знову продовжив договір оренди з «Кофе Бар Плюс» до 31 квітня 2017 року.

За підрахунками НАБУ, від таких дій нанесено 13,77 млн грн збитків, з яких 9,64 млн грн державному бюджету та 4,13 млн грн ДП МА «Бориспіль». Паралельно за таким самим принципом Дихне у змові з Левочко передали в оренду приміщення в аеропорту фірмі «Артерія Груп» площею 45 кв. м за майже 67 тис. грн на місяць (ринкова вартість була понад 267 тис. грн). Пізніше Дихне при продовженні договору оренди з «Артерія Груп» нібито збільшив площу приміщення до 47 кв. м і зменшив вартість до 66,3 тис. грн. Це він зробив після того, як перешкодив завершенню конкурсу відділення ФДМ Київщини на оренду цього ж приміщення. У листі він написав, що конкурс неможливо завершити через нібито «зміну фізичних характеристик майна». Також він у листі вказав, що якщо конкурс завершиться, то він не передасть майно орендарю. Пізніше, керівник відділення ФДМ скасував конкурс, не знавши про наміри Дихне та Левочко. У НАБУ вважають, що вказаний епізод завдав 2,79 млн грн збитків, з яких 1,95 млн грн держбюджету та 838,85 тис. грн ДП МА «Бориспіль».

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру екскерівнику аеропорту «Бориспіль». Пізніше суд обрав Дихне запобіжний захід.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: