Проєкт бюджету-2021: яке фінансування можуть отримати регіони

Читать на русском

18 вересня в Верховній раді був представлений проєкт державного бюджету на 2021 рік. До жовтня народні депутати повинні подати до нього свої пропозиції і лише потім буде перше читання, тобто цифри в бюджеті можуть ще суттєво змінитися. Поки «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки коштів передбачили на фінансування регіонів.

У проєкті держбюджету передбачено два види дотацій: базова і реверсна. Базова дотація перераховується з державного бюджету до місцевих, її основне джерело – загальнодержавні податки і збори. У наступному році регіонах планують виділити 15,7 млрд грн базових дотацій. Найбільше коштів можуть отримати Закарпатська та Івано-Франківська області – 272,6 млн і 258,3 млн грн відповідно. Місцеві, районні, сільські бюджети і бюджети об'єднаних територіальних громад цих областей отримають більше мільярда гривень.

Найменше коштів заклали для Миколаївської області – 2,4 млн. У порівнянні з поточним роком планують скоротити також фінансування Вінницької, Львівської, Харківської, Одеської, Житомирської і Кіровоградської областей.

У проєкті бюджету також закладена реверсна дотація – її перераховують з місцевих бюджетів до держбюджету для горизонтального вирівнювання податкового потенціалу регіонів. Такий вид дотацій закладений в бюджеті-2021 на рівні 10,4 млрд грн.

У проєкті держбюджету не передбачена медична субвенція місцевим бюджетам, вона скасована в рамках медичної реформи (її замінить інша програма). Субвенція на освіту закладена в розмірі 102,5 млрд грн. Зокрема, міський бюджет Києва отримає 5,5 млрд. У цілому, в порівнянні з цим роком фінансування освіту виросте у всіх регіонах в середньому на 20-30%.

Крім того, в проєкті бюджету на 2021 рік передбачили 8 млрд 598,7 млн грн додаткових дотацій (+3,2% в порівнянні з поточним роком) і 34 млрд 914 млн грн додаткових субвенцій (-12,2%).

Нагадаємо, ми проаналізували, на що і в якому обсязі планують витрачати бюджетні кошти у 2021 році.

Також «Слово і діло» писало, які обіцянки президента Володимира Зеленського опинилися під загрозою зриву через недостатнє фінансування в проєкті держбюджету.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: