Виконання Мінських угод: чи може Україна змінити формат переговорів

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук вважає, що на цей час Мінські домовленості виконати неможливо. Він розраховує на переговори в Нормандському форматі. Водночас у коментарі «Слово і діло» політолог Микола Спірідонов зауважив, що сторони переговорного процесу не дадуть Україні змістити формат з Мінська, але виконання Мінських домовленостей для України невигідно, тому варто продовжувати пропонувати альтернативи.

«Мінські угоди для України, справді, не вигідні, але варто пам’ятати, що вони підписувалися в дуже складний час для України, для української армії. Це був і Іловайський котел, і Дебальцеве. Там все було дуже складно. Тоді розглядалися навіть варіанти, що може бути відступ. Ці угоди дійсно не вигідні, але міжнародні партнери наполягають на їх виконанні, тому немає якоїсь іншої альтернативи», – сказав Спірідонов.

Експерт зазначив, що українська делегація в ТКГ насправді пропонує альтернативні варіанти, проте учасники переговорного процесу не дадуть Україні змінити позиції формату.

Мінські угоди не можуть бути виконані – КравчукГолова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук вважає, що на цей час Мінські домовленості виконати неможливо.

«Якщо українська сторона запропонує іншу альтернативу, може спрацювати. Хоча, зазначу, що українська сторона це і робить. Той же Кравчук пропонував ідею, щоб називати це не наданням Донбасу особливого статусу, а надати повноваження в рамках загальної реформи децентралізації й надати більше прав так, як іншим областям України, але на це ніхто не погоджується, тому не зрозуміло, що далі робити», – пояснив Спірідонов.

На його думку, виконання Мінських угод протирічить інтересам України.

«Мінські угоди реально не вигідні, але альтернативи, на яку би погодилися сторони, реально немає», – підсумував Микола Спірідонов.

Раніше Кравчук розповів про плани щодо інспекції позицій під Шумами.

Також нагадаємо, Кравчук прокоментував висловлювання Фокіна щодо Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: