Мінські переговори: на що українська делегація пропонує замінити «особливий статус» Донбасу

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Україна пропонує замінити поняття «особливий статус» Донбасу в рамках урегулювання ситуації в зоні ООС. Голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран у коментарі «Слово і діло» зауважив, що в разі досягнення компромісу щодо ініціативи про особливості режиму управління на території ОРДЛО Україні не потрібно буде вносити зміни до Конституції.

«Статус території впливає на устрій держави: унітарна, федерація або конфедерація. Коли ми говоримо про особливий статус території, то це впливає на суверенітет території. Коли ми говоримо про статус управління, то, можливо, ми говоримо саме про процеси, які не вимагатимуть навіть змін до Конституції. Якщо так, то це буде стосуватися питань самоврядування, а вони дуже вузькі. Це розподілення місцевих бюджетів, певні локальні культурні та соціальні явища», – сказав Таран.

Кравчук запропонував альтернативу «особливому статусу» ДонбасуУкраїна пропонує замінити поняття «особливий статус» Донбасу в рамках врегулювання ситуації в зоні ООС.

Він пояснив, що якщо Україна пішла таким шляхом, то для цього достатньо передбачити певні можливості в рамках реформи и децентралізації.

Однак політолог попередив, що реально документ може містити інші положення, тому треба оцінити ініціативу після того, як будуть опубліковані документи.

«Мінські угоди 2015 року морально застарілі. Ба більше, ті терміни, які були закладені в Мінських угодах, вже не актуальні. Необхідно пропонувати альтернативні варіанти і дуже правильно, що саме Україна робить перший крок», – резюмував Віктор Таран.

Раніше Леонід Кравчук повідомив, кого вважає прийнятними учасниками переговорів із боку ОРДЛО.

Також нагадаємо, Кравчук назвав шляхи досягнення «тиші» на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: