Вибори за новими правилами: чи виникнуть складнощі під час голосування

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

З вересня в Україні офіційно розпочався виборчий процес із проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня. Цьогорічні місцеві вибори пройдуть за новим законодавством. У коментарі «Слово і діло» експерт із конституційного права Богдан Бондаренко зазначив, що виборцям варто завчасно поцікавитися новими правилами, за якими буде проходити голосування.

«Перед тим, як йти на виборчу дільницю, виборцям треба почитати хоча б в інтернеті, що таке відкриті списки, як голосувати, яка форма бюлетеня й тому подібне. Частина цієї інформації вже є в інтернеті й частина інформаційно-роз’яснювальної роботи ще буде проводитися. Це буде проводити ЦВК, але цьому треба приділити увагу, тому що в такому формату ми ще ніколи не голосували», – сказав Бондаренко.

Експерт зауважив, що все ж таки не варто очікувати, що більшість виборців із розумінням братимуть участь у голосуванні.

Місцеві вибори-2020: як голосуватимемоХто з виборців отримає п’ять бюлетенів, а кому видадуть тільки два? Відмінністю виборів, що пройдуть 25 жовтня, стануть бюлетені нового зразка та голосування за відкритими списками.

«Треба розуміти, що якщо ми будемо обирати місцеві ради в громадах, де кількість виборців понад 10 тисяч, це означає, що на них буде поширюватися виборча система з відкритими списками. Іншими словами, громадянин голосує не лише за партію, а й за кандидата цієї партії. У разі, якщо кандидат набирає понад 25% виборчої квоти, то тоді він може рухатися за списком цієї партії вгору. Це означає, що ця людина від конкретної партії буде мати більше шансів, щоб потрапити до місцевої ради», – пояснив експерт.

При цьому Богдан Бондаренко зазначив, що рівень явки на місцевих виборах через епідемію буде нижчим, ніж зазвичай, й до цього можуть додаватися проблеми з великою кількістю помилок під час голосування.

Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2020 року.

«Слово і діло» пропонує дізнатися, в чому буде відмінність місцевих виборів у селі та в місті, що передбачає голосування за відкритими списками, який вигляд матимуть нові бюлетені та чому одним виборцям видадуть по 5 бюлетенів, а іншим – всього по два.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: