Паломництво хасидів: у Зеленського прокоментували ситуацію на кордоні

Читать на русском
Станом на середу, 16 вересня, близько 2 тисяч паломників-хасидів перебувають на кордоні між Республікою Білорусь та Україною.
фото ОПУ

Станом на середу, 16 вересня, близько 2 тисяч паломників-хасидів перебувають на кордоні між Республікою Білорусь та Україною. Більшість із них прибули з Ізраїлю, довірившись чуткам про те, що український кордон з Білоруссю нібито відкритий. Влада Білорусі деякими своїми непродуманими заявами умисно чи неумисно підігріває ці чутки.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Також там нагадали владі Білорусі про те, що Україна була змушена ухвалити рішення про закриття державного кордону для іноземців через суттєве погіршення ситуації з поширенням COVID-19.

Заборона на в’їзд іноземцям: чи пом’якшить Кабмін правила пересуванняКабінет міністрів змінить правила в’їзду для іноземців, так як рішення було прийнято поспішно, вважає експерт.

«Також на території нашої держави залишаються чинними суворі карантинні обмеження, що робить неможливим проведення масових заходів, зокрема релігійного характеру. Так само як навесні ми змушені були обмежувати участь людей у святкуванні Великодня, зараз пояснюємо, що й масове святкування Рош га-Шана за участі тисяч паломників у місті Умані Черкаської області України, на жаль, неможливе», - зазначили в ОПУ.

Крім того, у президента Володимира Зеленського закликали владу Білорусі не створювати напругу на кордоні з Україною та не поширювати фейки для паломників.

«Змушені також констатувати, що особиста образа певних осіб у де-факто діючій білоруській владі поширюється сьогодні, на превеликий жаль, і на площину міждержавних відносин. Україна, нагадаємо, зайняла нейтральну позицію щодо політичної кризи, яка була спровокована сумнівно організованим голосуванням на виборах президента Республіки Білорусь 9 серпня цього року. Ми підтримуємо загальновизнані на Європейському континенті демократичні цінності та вважаємо, що кожна держава повинна дотримуватися зобов’язання на сто відсотків забезпечувати права та свободи людини, які гарантовані міжнародними конвенціями та відповідним національним законодавством, яке принаймні формально існує також і в Білорусі», - відзначили в Офісі президента.

Нагадаємо, МЗС України закликав білоруську сторону не оформляти на виїзд в Україну паломників-хасидів через заборону в'їзду для іноземців.

При цьому влада Ізраїлю просять президента Володимира Зеленського пропустити хасидів з Білорусі в Україну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: