Позиція України щодо ситуації в Білорусі: яку роль міг би відіграти Київ

Читать на русском
Андрій Санніковполітолог, екс-політв'язень

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту до Іспанії зазначив, що ситуацію в Білорусі не можна порівнювати з ситуацією в Україні. При цьому в українському МЗС підкреслюють, що українська сторона прихильна демократичним принципам і підтримує білоруський народ. У коментарі «Слово і діло» білоруський опозиційний політик, колишній політичний в'язень Андрій Санніков зазначив, що Україна могла б відіграти важливу роль у поваленні режиму Лукашенка.

«Білоруська опозиція, безумовно, підтримує територіальну цілісність України, засуджує російську агресію, не визнає анексію Криму і вважає його українським. Якщо хтось говорить інше, то це не опозиція і не білоруська. Ба більше, за деякими питаннями ми посідаємо навіть більш принципову позицію, ніж українська влада, наприклад щодо Мінських переговорів. Нам від самого початку було очевидним, що переговори про мир на території вбивці приречені на провал, а продовжувати їх зараз – злочин», – сказав Санніков.

Він додав, що зовнішньополітичне відомство України «соромиться підтримувати демократичні сили Білорусі».

Санніков додав, що нерідко складається враження, що українська влада віддана демократичним ідеалам тільки на словах.

Заяви про українських «екстремістів» можуть стати прикриттям для вторгнення РФ у Білорусь - КулебаМіністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що заяви про наявність в Білорусі українських екстремістів, можуть стати формальною причиною вторгнення Росії в Білорусь

«Чому ви заявляєте про прихильність ідеалам демократії тільки своїм західним партнерам, а в Білорусі маєте справу переважно з режимом? Тим режимом, який підтримує анексію Криму, сприяє війні на сході України, проводить на території Білорусі маневри, що загрожують міжнародному миру, і давно вже не має ніякої легітимності», – акцентував експерт.

Андрій Санніков зазначив, що українська сторона має потенціал протистояти захопленню влади в сусідній країні.

«Ви потужна держава, наріжний камінь, як кажуть провідні політологи світу, не тільки безпеки, але й демократичного розвитку величезного регіону. Україна сьогодні могла б зіграти важливу роль у нормалізації ситуації в Білорусі, припинення насильства, підтримки демократичних сил і народу нашої країни», – підсумував він.

Раніше Кулеба також заявив про те, що заяви Росії про наявність двох сотень українських «екстремістів» на території Білорусі можуть бути використані в якості прикриття для введення до республіки своїх бійців.

Також нагадаємо, він розповів про порядок денний саміту Україна-ЄС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: