До Білорусі – за закордонним паспортом: як відреагує на це Мінськ

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог

Громадянам України з 1 вересня 2020 року для поїздок до Білорусі знадобиться закордонний паспорт, оскільки Кабмін призупинив угоду з Білоруссю про безвізові поїздки. У коментарі «Слово і діло» політолог Микола Спірідонов відзначив, що Білорусь розцінить такі дії з боку України, як недружні, проте рішення буде підтримано на Заході.

«Тут Україна першою заварила кашу в тому сенсі, що був і посол викликаний, і вибори не визнала. Україна йде у фарватері західних країн, відповідно, Лукашенко може зважатися на якісь рішення у відповідь», – сказав Спірідонов.

Він наголосив, що це ускладнить пересування, оскільки Мінськ є важливим транзитним містом.

Боєготовність на кордоні з ЄС: звідки Лукашенко очікує небезпекуБоєготовність білоруської армії на кордонах із ЄС може бути маневром для того, що звільнити коридор для проходження російських військ на сході, вважає експерт.

«Мінськ використовується, як транзит для польотів до Російської Федерації. Цей транзитний пункт важливий, бо все-таки в багатьох українців є в Росії і родичі, і ще якісь справи. Тому візовий режим ускладнить комунікацію. Якщо Україна запровадить візовий режим для білорусів, які до нас в’їжджають, то пан Лукашенко, своєю чергою, відреагує. Єдине, що зараз ми розглядаємо – це, якщо Лукашенко буде повалений, тоді, можливо, цей крок нова влада оцінить і навіть подякує Україні», – підсумував політолог.

Нагадаємо, що раніше Україна посилила контроль за кордоном з Білоруссю.

Ситуація на кордоні спокійна.

Прикордонники не спостерігали переміщення військової техніки на території Білорусі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: