Інспектування біля Шумів скасували: в ОПУ роз'яснили ситуацію

Читать на русском
Інспектування позицій українських військових біля Шумів в Донецькій області, про яке домовилася ТКГ, проводитися не буде.
mil.gov.ua

Інспектування позицій українських військових біля Шумів в Донецькій області, про яке домовилася ТКГ, проводитися не буде. Причина – російська сторона не може визначитися зі своїми запитами і постійно їх змінює в цілях піару.

Про це повідомили в пресслужбі Офісу президента у четвер, 10 вересня.

«Станом на ранок сьогоднішнього дня отримали від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно «одноразового інспектування» виключно однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони», - заявили в ОПУ.

Як повідомляється, Україна була готова до інспекції за участю ОБСЄ позицій ВСУ біля населеного пункту Шуми, оскільки бійці ООС не порушували домовленості перемир'я (що підтвердила в своєму звіті Місія ОБСЄ).

«Запропонований формат передбачав технічний характер таких дій, а саме: у цивільному одязі, без одіозних представників. Суто технічна процедура. Однак на сьогодні це неможливо з об’єктивних причин. Ключова з яких – відсутність порушень з нашого боку. Карантинні обмеження також впливають на деталі того, як могло б відбутися інспектування в районі Шумів», - зазначили у відомстві.

В ОПУ підсумували, що фактична відмова Росії і ОРДЛО дотримуватись досягнутих домовленостей заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування означає - інспекція в районі Шумів Донецької області поки не може бути проведена.

Нагадаємо, про проведення інспекції домовилася ТКГ на позачерговому засіданні 9 вересня.

Україна екстрено скликала ТКГ через заяви ватажка бойовиків Дениса Пушиліна про відкриття вогню на Донбасі. Зокрема, Пушилін звинуватив українських військових в незаконному спорудженні інженерних укрцплень біля Шумів. Але його заяви не підтвердилися у звіті ОБСЄ.

Пізніше Пушилін змінив свої погрози.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: