Переслідування білоруських опозиціонерів: як довго триватиме криза

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Білоруська опозиціонерка Марія Колесникова перебуває в СІЗО в Мінську. Раніше її затримали біля білорусько-українського кордону. Проте ще двоє опозиційних політиків Білорусі нещодавно прибули до України. У коментарі «Слово і діло» політичний експерт Дмитро Купира зазначив, що переслідування політичних лідерів опозиції в Білорусі поглибить кризу в країні, проте Лукашенко може ще довго утримувати владу.

«У Білорусі відбуваються незворотні процеси. Більше президент Білорусі Лукашенко не має й не матиме легітимності. Єдиний варіант, як він надалі буде утримувати силу, – це силовий варіант. Народ Білорусі більше не визнає його президентом. Чи довго це триватиме, сказати складно, але точно ані білоруський народ, ані міжнародні партнери не визнають його лідером країни. Фактично утримує владу в країні, але не є легітимним керівником», – акцентував Купира.

Заяви про українських «екстремістів» можуть стати прикриттям для вторгнення РФ у Білорусь - КулебаМіністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що заяви про наявність в Білорусі українських екстремістів, можуть стати формальною причиною вторгнення Росії в Білорусь

Однак він додав, що силовим способом утримувати владу можна досить довго, тому прогнозувати реальні строки неможливо.

«Відповіді, скільки Лукашенко може утримувати владу, немає, тому що в Білорусі своя унікальна ситуація, тому й порівнювати напряму немає з чим», – уточнив експерт.

На його думку, ситуація в Білорусі є непередбачуваною.

«Питання в тому, як буде поводитися Лукашенко і як діятиме суспільство у відповідь на його рішення та дії силовиків? Але те, що люди, які в законний спосіб боролися за законну владу в країні, були змушені виїхати, це означає, що криза в країні тільки поглиблюється», – пояснив Дмитро Купира.

Раніше в коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зауважив, що Україна залишилася єдиною країною, куди білоруська сторона може вивезти опозиціонерів, щоб зірвати протести.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: