Які втрати були на фронті під час перемир’я в серпні

Читать на русском

Режим припинення вогню на Донбасі почав діяти з 27 липня та протримався пів години. Щоправда динаміка обстрілів у серпні, за даними РНБО, різко зменшилася. Президент заявив, що бойових втрат на фронті з початку перемир’я немає. «Слово і діло» відстежило, скільки було загиблих, померлих та поранених українських військовослужбовців (бойові та небойові втрати) з початку перемир’я 27 липня по 30 серпня 2020 року.

В рамках перемир’я зокрема, забороняється відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню у відношенні військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення. При цьому у Міноборони України зазначили, що у разі порушення противником режиму «тиші» й створення загрози життю українських військовослужбовців ЗСУ мають право відповідати на ворожі обстріли.

Під час церемонії підняття Державного прапора 23 серпня президент України Володимир Зеленський заявив: «Сьогодні 28 днів, як у нас немає бойових втрат. Весь світ бачить, що Україна та її воїни, як і будь-які цивілізовані люди, хочуть миру на сході України».

Згодом в інтерв'ю телеканалу Euronews Зеленський підкреслив, що хоче вірити, що війна закінчиться у 2020 році.

«Я хочу вірити, що це станеться в цьому році. Дуже хочу вірити й вірю. Я не хотів би називати імен, але, порівнюючи нашу нинішню команду і минулу, так, як я цього хочу, ніхто і близько не хотів. Таких темпів і такого тиску – ніхто такого не робив», – пояснив він.

З початку повного та всеосяжного перемир’я, за даними прес-центру РНБО, з 27 липня по 30 серпня у зоні ООС відбулося 64 обстріли.

У свою чергу ОБСЄ повідомляє, що з 27 липня по 28 серпня зафіксувано 727 порушень припинення вогню. До таких порушень спостерігачі віднесли 111 вибухів, 2 невизначених боєприпаси, 12 освітлювальних ракет, 602 автоматні черги та постріли.

За час перемир’я в зоні проведення ООС 6 українських військовослужбовців загинули і 3 зазнали поранень.

28 липня через різке погіршення здоров’я помер український боєць. У пресцентрі ООС пояснили, чому інформація про смерть військовослужбовця не потрапила в офіційні зведення: «Про небойові втрати інформація не надається і ніколи не надавалася».

29 липня сталася ще одна смерть військовослужбовця через різке погіршення здоров’я.

30 липня помер третій військовослужбовець. Смерть сталася внаслідок гострої серцево-судинної недостатності.

Пресцентр штабу ООС повідомив у Facebook, що протягом тижня Україна втратила трьох відданих патріотів та мужніх захисників України внаслідок різкого погіршення стану здоров’я.

«Так, 28 липня перестало битися серце солдата Артура Бахнара, 29 липня обірвалося життя солдата Сергія Вергуна. А сьогодні Україна втратила ще одного захисника – старшого сержанта Володимира Перекрестова», – йдеться повідомленні від 30 липня.

12 серпня через необережне поводження зі зброєю загинув український військовослужбовець окремого розвідувального батальйону зі складу ООС. Обставини та причини смерті з’ясовують представники Національної поліції України та Військової служби правопорядку у ЗСУ.

«Із сумом повідомляємо, що під час виконання бойового завдання внаслідок необережного поводження зі зброєю, отримавши вогнепальне кульове поранення несумісне з життям помер військовослужбовець окремого розвідувального батальйону зі складу Об’єднаних сил», – йдеться у повідомленні пресцентру ПТУ «Північ».

13 серпня в Донецькій області внаслідок відхилення від маршруту прямування підірвалися на невідомому вибуховому пристрої двоє військовослужбовців зі складу Об'єднаних сил. Один з них загинув, другий отримав поранення. Про це повідомили у пресцентрі Оперативно-тактичного угруповання «Схід».

21 серпня через необережне поводження зі зброєю загинув ще один український військовослужбовець.

25 серпня двоє бійців підірвалися на вибуховому пристрої та отримали поранення.

«Під час пересування між взводними опорними пунктами двоє військовослужбовців Об'єднаних сил отримали поранення в результаті підриву на невідомому вибуховому пристрої. Воїнів оперативно доставили до медичного закладу і надали допомогу лікарів. Стан їх здоров'я задовільний», – йдеться у повідомленні пресцентру штабу ООС.

Раніше «Слово і діло» відстежило динаміку обстрілів в зоні проведення ООС в серпні та в липні 2020 року.

Також ми подивилися, як довго зазвичай тривають перемир'я на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: