Динаміка обстрілів сил ООС: 60 порушень режиму припинення вогню в серпні

Читать на русском

Новий режим припинення вогню на Донбасі почав діяти з 27 липня. Зокрема, ці домовленості забороняють відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню у відношенні військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення. До перемир’я, протягом липня бойовики 334 рази обстріляли українських військових. «Слово і діло» відстежило динаміку обстрілів в зоні проведення ООС з 29 липня по 30 серпня 2020 року.

За цей період у зоні операції Об'єднаних сил бойовики 60 разів обстрілювали українські позиції, в результаті чого загинули 2 українських військових, 3 – зазнали поранень.

Як заявили в Міністерстві оборони України, перемир'я, зокрема, передбачає заборону на наступальні й розвідувально-диверсійні дії, на використання літальних апаратів, заборону на застосування вогню, заборону на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях.

«У разі порушення противником режиму «тиші» й створення загрози життю українських військовослужбовців Збройні сили України мають право відповідати на ворожі обстріли», – підкреслили в Міноборони.

Перемир'я протрималося тільки пів години, загалом протягом 27 липня було зафіксовано три обстріли бойовиків, наступного дня – один обстріл.

Один військовослужбовець помер від гострої серцево-судинної недостатності 29 липня.

Найбільше обстрілів відбулося 8 серпня – загалом бойовики 7 разів стріляли по українським позиціям.

13 серпня в Донецькій області внаслідок відхилення від маршруту прямування підірвалися на невідомому вибуховому пристрої двоє військовослужбовців зі складу Об'єднаних сил. Один з них загинув, другий отримав поранення. Про це повідомили у пресцентрі Оперативно-тактичного угруповання Схід.

25 серпня ще двоє бійців зазнали поранення, в результати підриву на вибуховому пристрої

Нагадаємо, «Слово і діло» подивилося, скільки зазвичай дотримувалися перемир'я в зоні операції Об'єднаних сил.

Також ми подивилися динаміка обстрілів на Донбасі за рік президентства Зеленського та чи спрацювала формула «Просто перестати стріляти».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: