Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 1-4 вересня

Читать на русском

1 вересня канікули закінчаться не тільки у школярів і студентів, а й у народних депутатів: завтра Верховна рада почне роботу четвертої сесії. Політична осінь, як зазвичай, стартує з державного бюджету на наступний рік – законопроект повинні подати в парламент до 15 вересня. Також депутати продовжувати розробляти законопроект про опозицію і про «законодавчий спам». Про що говорили на сьогоднішній Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

На початку Погоджувальної ради спікер Ради Дмитро Разумков підвів підсумки попередньої сесії: за його словами, майже 150 законів були ухвалені конституційною більшістю. Що стосується цієї сесії, ще перед засіданням Разумков говорив, що під час неї буде більше політики, адже 25 жовтня в Україні пройдуть місцеві вибори.

Працювати депутати будуть в режимі останніх місяців: засідання з 10 до 15 (з півгодинною перервою), в середу засідання будуть до 14 години, в п'ятницю – до 13. При цьому завтра засідання Ради відкриється о 12 годині в зв'язку з початком навчального року. У четвер нардепи розглянуть постанову про внесення змін до календарного плану, щоб встановити два тижні поспіль роботи в регіонах, все через місцевих виборів.

У п'ятницю під час години запитань до уряду Рада заслухає міністра охорони здоров'я Максима Степанова щодо ситуації з коронавірусом. Епідемія не оминула й парламент: 23 нардепа і 7 працівників апарату хворіють або хворіли на COVID-19 раніше. Разумков закликав парламентаріїв дотримуватися маскового режиму в сесійній залі, останнім часом про запобіжні заходи трохи забули.

Також Разумков повідомив, що в Раді створена робоча група з розробки закону про державні символи, його хочуть ухвалити до 30-річчя незалежності України. Продовжує працювати група для розробки законопроект про опозицію: «Сьогодні робота цієї групи трохи залишає бажати кращого, так як пропозицій по закону про опозицію від опозиції поки не було. Ви скажіть, якщо це не потрібно, ми просто закриємо цей процес і не будемо його далі педалювати. Схожа ситуація з робочою групою по так званому «законодавчому спаму». Крім того, під час четвертої сесії депутати повинні ухвалити (в другому читанні) законопроект про референдум, закон про укрупнення районів, а також про індустріальні парки.

Фракція «Європейська солідарність» сьогодні зажадала звільнити Вітольда Фокіна з тристоронньої контактної групи по Донбасу через його недавні висловлювання. Крім того, співголова фракції Ірина Геращенко закликала внести до порядку денного Ради постанову про визнання ПВК «Вагнер» терористичною організацією. «Дивною виглядає політика влади і, в тому числі, керівництва парламенту не в оцінці, а в мовчанні по ситуації в Білорусі. Ми вимагаємо не ховати голову в пісок, а дати оцінку ситуації в Білорусі і розглянути відповідну заяву», – додала вона.

У «Батьківщині» зажадали внести на розгляд 55 їхніх законопроектів. Також у фракції розкритикували підвищення мінімальної зарплати. «Якщо ви вважаєте, що 270 гривень, які додаєте до мінімальної заробітної плати, – це стимулювання (споживача – ред.), то, на мій погляд, це крах, куди нас далі штовхає уряд і його економічна політика», – заявив Сергій Соболєв.

«Опозиційна платформа» незадоволена рішення Центральної виборчої комісії про скасування виборів на окупованій території Донбасу. Фракція запропонувала свій законопроект, який передбачає «реальні механізми для істотного зменшення ціни на газ для населення».

«Голос» зажадав створити тимчасову слідчу комісію щодо затримання найманців, які воювали на Донбасі. Також фракція хоче заслухати в парламенті віцепрем'єра Олексія Рєзнікова.

Як Рада завершила роботу третьої сесії можна прочитати в нашому тексті.

Нагадаємо, до річниці роботи парламенту дев'ятого скликання «Слово і діло» склало топ народних депутатів, які краще і гірше всіх виконують обіцянки у фракціях і групах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: