Сьогодні – День пам'яті захисників України

Читать на русском
В Україні 29 серпня відзначається День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і цілісність України.

В Україні в суботу, 29 серпня, відзначається День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і цілісність України.

Пам'ятну дату своїм указом встановив президент України Володимир Зеленський в 2019 році.

Володимир ЗеленськийПрезидент України

Цей день заснували «в підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві».

Так, в 2014 в цей період стався пік Иловайской трагедії. За офіційними даними, під час Иловайской операції і подальшого розстрілу в так званому зеленому коридорі 366 українських вояків загинули, 429 були поранені, 300 - потрапили в полон.

У День пам'яті захисників в Україні приспущені Державні прапори на будівлях органів влади, держпідприємств, установ і організацій.

О 10:00 по країні була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання.

У Києві 29 серпня о 12:00 на площі біля Михайлівського Золотоверхого собору заплановано проведення меморіального заходу. З 29 серпня по 1 вересня на Михайлівській площі буде працювати фотовиставка «Іловайськ. Спогади. 2014».

Крім того, на Михайлівській площі 29 серпня об 11:00 відкриється арт-проект Жива пам'ять, присвячений пам'яті загиблих.

Нагадаємо, 14 жовтня в Україні відзначають День захисника.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: