Нове керівництво НБУ: як зміниться ситуація на валютному ринку

Читать на русском
Василь Юрчишин

Новопризначений голова НБУ Кирило Шевченко планує розширити взаємодію з президентом Володимиром Зеленським, Верховною радою та урядом. Також плануються заходи для стимулювання економіки. Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин в коментарі «Слово і діло» відзначив, що критичних коливань на валютному ринку очікувати не варто, але Нацбанк повинен в подальшому проводити більш відкриту політику.

«Я думаю, що короткострокові, короткочасні зміни – неминучі. Це пов’язано і з багатьма чинниками, зокрема, і з нестійкою економічною ситуацією. По-перше, шокових ситуацій, як не було, так і не буде. По-друге, якщо монетарна політика буде зважена та неполітизована, то ті дисбаланси, які виникають в економіці, вони також будуть впливати на валютний курс. Але вони не будуть мати шоковий характер, тому я думаю, що політика слабкої девальвації до кінця року буде мати місце. Тут немає нічого поганого, це допоможе, певним чином, підтримати купівельну спроможність гривні чи конкурентоспроможність українських товарів», - сказав Юрчишин.

На думку експерта, критичних коливань на ввалютному ринку очікувати не варто.

Шевченко назвав свої цілі на посаді голови НБУНовопризначений голова НБУ Кирило Шевченко планує розширити взаємодію з президентом Володимиром Зеленським, Верховною радою та урядом.

«Дуже важливо, щоб центральний банк зберіг незалежність, як цього вимагають міжнародні інститути, та проводив зважену політику. Якщо говорити про зміни, то є сподівання, що політика буде більш публічна й Центральний банк буде більш послідовно розповідати про напрямки, дії та конкретні результати своєї діяльності», - додав Юрчишин.

На думку економіста, НБУ необхідно продемонструвати міжнародним економічним агентам необхідно раціональну і відкриту політику.

«Наступний момент дуже важливий – це те, щоб монетарна політика була спрямована на зростання, тому що останні роки монетарна політика мала обмежувальний характер й високі процентні ставки, низькі кредитні можливості негативно впливали на реальний сектор», - пояснив експерт.

Нагадаємо, Верховна рада 16 липня призначила главою НБУ Кирила Шевченка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: