Місце незалежної України в індексах розвитку

Читать на русском

Україна святкує 29-ту річницю своєї незалежності. Щоб краще зрозуміти, які зміни держава пережила за цей період, «Слово і діло» пропонує подивитися, як змінювалися показники країни в трьох ключових рейтингах – «Індексі демократії», «Індексі людського розвитку» і «Індексі процвітання».

Постійно змінюється місце України, і не завжди на краще, в рейтингу «Індекс демократії», який складає видання The Economist. Індекс розраховується на основі п'яти показників: залученість у політичному житті, політична культура, виборчий процес і плюралізм, функціонування уряду і громадянські свободи. Залежно від цих чинників країни ділять на чотири групи: повноцінна демократія, неповна демократія, країни з перехідним режимом і авторитарний режим.

Україна поки була тільки в двох категоріях. Неповна демократія (вибори справедливі і вільні, але можуть виникати проблеми) – у 2006-2010 роках. З 2011 року Україна перейшла в категорію країн з перехідним режимом – це країни, де є порушення на виборах, немає незалежної судової системи, є тиск на ЗМІ і поширена корупція. У 2019-му ми поліпшили свої позиції в рейтингу.

Погіршилися позиції України в рейтингу «Індекс процвітання», який складає британський аналітичний центр The Legatum Institute. При складанні рейтингу враховуються такі показники: охорона здоров'я, безпека, освіта, уряд, ведення бізнесу, розвиток економіки, персональні свободи, екологія, соціальний капітал. Вище всього в рейтингу Україна була у 2010 році – 63 місце, у 2016-2018 роках ми посідали 107-е, 112-е і 111-е місця відповідно.

У цілому за десять років Україна втратила десять позицій, станом на минулий рік – 96-е місце. Найвищу оцінку Україні присвоїли у сфері освіти, а найнижчу – у сферах безпеки і соціального капіталу.

Індекс людського розвитку розраховується для порівняння і вимірювання рівня життя країн, грамотності і освіченості населення, а також довголіття. У 1991-1992 роках, після здобуття незалежності, Україна посідала 47-у сходинку в рейтингу, зараз – 88-у.

Раніше ми писали, в яких міжнародних рейтингах Україна демонструє стабільне зростання.

Нагадаємо, до 29-ї річниці незалежності України «Слово і діло» зібрало основні зміни в країні в цифрах і графіках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: