В яких міжнародних рейтингах Україна демонструє стабільне зростання

Читать на русском

Напередодні Дня Незалежності України хочеться говорити не тільки про провали та проблеми в країні, а й про її досягнення. Відстежити позитивні та негативні тенденції в розвитку країни можна за міжнародними рейтингами. «Слово і діло» зібрало кілька ключових рейтингів, в яких Україна демонструє стабільний прогрес.

Найбільший успіх України за останні роки – це зростання в рейтингу легкості ведення бізнесу. Doing Business щорічно складає Світовий банк, кожну країну оцінюють за 10 індикаторами: реєстрація підприємств, отримання дозволів на будівництво, підключення до системи електропостачання, реєстрація власності, отримання кредитів, захист міноритарних інвесторів, оподаткування, міжнародна торгівля, виконання контрактів, вирішення неплатоспроможності.

У 2006 році Україна посіла 124 місце в рейтингу, і в подальшому її позиції тільки погіршувалися. Поліпшення почалося після 2013 року: 2014 рік – 112 місце, 2015-й – 96 місце, 2016-й – 83 місце, 2017-й – 80 місце, 2018-й – 76 місце, 2019-й – 71. Зараз Україна посідає 64 рядок, поліпшивши показники за 6 індикаторами. Найбільший прогрес був із захисту міноритарних акціонерів і в отриманні дозволу на будівництво.

З 1995 року Україна фігурує в рейтингу економічної свободи. Індекс розраховується на основі десяти показників: право власності, свобода від корупції, фіскальна/фінансова/монетарна свобода, участь уряду, свобода підприємництва/торгівлі/інвестицій/праці. Чим вищий бал у країни – тим краще.

У 1995 році в України було 39,9 балів, до 2008 року показники тільки зростали, а після почався спад. Із 2018 року кількість балів у рейтингу в України стала підвищуватися, зараз – 54,9, один з найбільш високих показників за всі роки.

У рейтингу сприйняття корупції Україна має досить скромну кількість балів, але прогрес теж є. Рейтинг складає Transparency International, оцінюється рівень корупції в державному секторі: 0 балів означає, що корупція повністю заволоділа державою, 100 балів – корупції майже немає. Україна тільки один раз набрала 32 бали – у 2018 році. Це наш максимум. Станом на минулий рік Україні дали 30 балів. Щоб знизити рівень корупції владі, зокрема, рекомендували сформувати незалежну судову владу, запустити відкритий процес приватизації держмайна, забезпечити незалежність антикорупційних органів.

З 2014 року Україна представлена в рейтингу державних інституцій (це складова рейтингу глобальної конкурентоспроможності). За шість років Україна піднялася зі 130 місця до 104.

Нагадаємо, раніше ми писали, як змінювалися позиції України в міжнародних рейтингах у 2014-2020 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: