НАБУ завершило слідство стосовно «фунта Курченка»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку завершили досудове розслідування стосовно керівника однієї з приватних компаній.
Сергій Курченко

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування стосовно за підозрою директора одного з приватних товариств у заволодінні понад 787 млн грн кредиту Національного банку України Реал Банком Сергія Курченка.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

«Детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП завершили розслідування за підозрою директора одного з приватних товариств у заволодінні понад 787 млн грн кредиту Національного банку. За даними слідства, він входив до складу злочинної організації, створеної колишнім президентом України, та вчиняв незаконні дії у співучасті з іншими особами», – інформують у відомстві.

19 серпня стороні захисту відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду. За даними «Слово і діло», йдеться про керівника компанії «Юрай» Миколу Лобенка.

Слідство встановило, що ТОВ «Юрай», очолюване підозрюваним, у 2013 році задіяли у схемі, в результаті якої згадана злочинна організація заволоділа понад 787 млн грн стабілізаційного кредиту, наданого НБУ Реал банку.

Цю схему реалізували у такий спосіб: у вересні 2013 року Реал банк надав кредити низці комерційних компаній, підконтрольних злочинній організації. Ті, через ланцюг фірм із ознаками фіктивності, перевели отримані кошти на рахунки інших двох компаній, однією з яких було згадана фірма «Юрай». Далі це ТОВ розміщує ці кошти під виглядом власних та тимчасово вільних на строковий депозит в тому ж Реал банку однак із правом дострокового припинення договору та вилучення коштів упродовж п'яти робочих днів із моменту заяви.

За місяць потому, в жовтні 2013 року, керівництво банку організувало складання такої завідомо неправдивої заяви про дострокове розірвання депозитного договору й подальше вилучення коштів. Цю заяву підписав Лобенко як директор ТОВ. Створена ситуація стала формальною підставою для звернення Реал банку за підтримкою до НБУ, який надає йому стабілізаційні кредити на загальну суму близько 800 млн грн під заставу майна, вартість якого, як згодом встановило слідство, завищили всемеро.

Отримані від НБУ кошти керівництво Реал банку у змові з іншими учасниками злочинної організації вивели через низку компаній із ознаками фіктивності та легалізували, в тому числі за участі компаній-нерезидентів та вивели в готівку.

Нагадаємо, Лобенка взяли під варту у справі Курченка. Раніше Генеральна прокуратура викликала Курченка на допит. Також суд дозволив заочне слідство стосовно нього.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: