Ціни на проїзд: де можуть подорожчати транспортні послуги

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Позачергове засідання Верховної ради України призначено на вівторок, 25 серпня. Нардепи мають намір ухвалити законопроект, який дозволить підвищити «мінімалку» з 1 вересня. У коментарі «Слово і діло» директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, зокрема, зауважив, що це рішення вплине на комунальні підприємства й до важких умов під час карантину з’явиться додатковий ризик подорожчання вартості проїзду.

«Напевно, у великих містах, які мають потужні бюджети: Київ, Дніпро, Львів – в інтересах передвиборчої боротьби мери не підуть на підвищення тарифів. Найімовірніше, будуть вишукувати кошти в місцевих бюджетах і транспорт отримає дотації. У менш потужних містах підвищення тарифів цілком ймовірне», – сказав Сергієнко.

Він додав, що подорожчання проїзду також може відбутися за рахунок збільшення річного кошторису комунальних підприємств після збільшення мінімальної заробітної плати.

Збільшення «мінімалки»: чи витримає малий бізнесЦьогорічне підвищення не вплине на малий бізнес, проте створить додаткове навантаження на бюджет при нинішньому дефіциті, вважає експерт.

«Зараз парламент планує підвищення мінімальної заробітної плати, але це вдарить по комунальних підприємствах. Тому що за законом про працю вони будуть вимушені розрахувати зарплати своїм робітникам, виходячи з мінімалки. Це призведе до зростання річного балансу. Як вони перекриють цю різницю? Вони вимушені будуть просити дотації або підвищувати вартість проїзду», – пояснив експерт.

Він підкреслив, що в умовах карантину транспортна галузь зазнає додаткових складнощів.

«Транспортники, як і вся країна, перебувають у дуже складному становищі. Транспорт працює на межі рентабельності. Вони, звісно, закладають собі якийсь прибуток, але є такий момент, що вони планують повернення коштів за пільговиків, яким пільга встановлена законом і має відшкодовуватися з державного бюджету, на практиці це не відбувається у повному обсязі. У Києві, наприклад, державний бюджет покриває лише чверть тих сум. Те саме відбувається і в інших містах. Тому місцевий транспорт працює на межі рентабельності і такий катаклізм, коли обмежена кількість пасажирів, а значить, обмежена щоденна виручка і поточні прибути, призводить до нестабільної роботи транспорту. До того ж карантинний режим дуже сильно б’є», – прокоментував Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв про те, що наступна позачергова сесія парламенту відбудеться 24 серпня – у День Незалежності України.

Як відомо, президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній раді законопроект «Про внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік» щодо збільшення розміру мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень вже з 1 вересня.

Заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів анонсувала, що ВР може провести позачергову сесію наприкінці серпня, щоб ухвалити цей законопроект.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: