Будинок Гонтаревої та авто Фірсова: чиє майно постраждало від підпалу і на якому етапі слідство

Читать на русском

У Броварах в ніч на 17 серпня спалили автомобіль, який належить програмі журналістських розслідувань «Схеми». Місяць тому в Києві згорів будинок голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна. Ще раніше підпалили будинок ексглави Нацбанку Валерії Гонтаревої. Схожі історії відбулися з багатьма публічними людьми і є не інакше як тиском або погрозою. «Слово і діло» вирішило нагадати про аналогічні інциденти.

Будинок антикорупційного активіста Віталія Шабуніна згорів в ніч на 23 липня. «Ніхто не постраждав: нас із дітьми не було, а батьки встигли вибігти. Слава богу, сусідка почула вибух і побачила, як спалахнув вхід», – повідомив Шабунін у своєму Фейсбуці.

Поліція відкрила справу за статтею «Умисне пошкодження майна», однак активіст і його адвокат з цим не згодні. За словами адвоката, представники Шабуніна, оглянувши місце події та опитавши свідків, дійшли висновку, що метою підпалу був замах на життя. У зв'язку з цим вони вимагали перекваліфікувати справу. Утім, у поліції заявили, що не знайшли біля будинку ані слідів вибухівки, ані свідків, які могли б підтвердити її наявність. Зараз поліція все ще встановлює причини пожежі.

У вересні минулого року під Києвом згорів будинок ексглави Національного банку України Валерії Гонтаревої. За два тижні до цього в столиці згорів автомобіль, зареєстрований на невістку Гонтаревої (яку теж звуть Валерія). Під час пожежі в будинку нікого не було, сама Гонтарева перебувала в Лондоні. За її словами, вбік будинку невідомі кинули пляшки із запальною сумішшю. У поліції відкрили кримінальну справу за фактом умисного пошкодження майна. Також правоохоронці повідомили, що камери відеоспостереження зафіксували невідомого, який перелазив через паркан будинку. Крім того, на місці підпалу знайшли запальну світло-шумову й звукову ракети.

На пожежу в будинку Гонтаревої відреагували президент Володимир Зеленський, глава МВС Арсен Аваков і тодішній прем'єр Олексій Гончарук. Аваков назвав інцидент «неприпустимим проявом кримінального тиску». Проте Гонтарева нещодавно повідомила, що просування в розслідуванні підпалу немає.

Будинок журналістки волинського видання «Радар» Наталії Камишникової підпалили 1 травня 2019-го. «Після першої години ночі двоє молодиків увірвалися в мій двір, розбили дубиною вікно і намагалися вкинути в приміщення пластикову посудину з токсичною легкозаймистою речовиною. Потім поставили її горіти під моїми дверима. Це відбувалося в мене перед очима Залишили на згадку ві каністри з зеленуватою смердючою рідиною. Передали таким демонстративним способом привіт за котрусь із моїх публікацій», – розповіла Камишникова. Крім того, за її словами, до підпалу вона отримала анонімну погрозу фізичної розправи. Ще одну погрозу журналістка отримала вже після пожежі. За фактом підпалу і погроз були відкриті кримінальні справи, але винних поки не знайшли.

Цього року невідомі спалили автомобіль ексглави Державної екологічної інспекції Єгора Фірсова. «Мабуть, у такий спосіб оцінили роботу моєї команди на чолі екоінспекції. Реальні штрафи для забруднювачів, антикорупційні чистки не подобаються багатьом. Ось і відповідь», – вважає Фірсов. Автомобіль спалили в березні, а винні все ще не знайдені.

Не так давно спалили автомобіль колишнього керівника Офісу президента Андрія Богдана. Богдан вважає інцидент загрозою від влади: «Я розумію, що замовник цього злочину має певний кримінальний досвід, а його співучасники сидять у високих владних кабінетах».

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, чим закінчилося кримінальне переслідування нардепів, яких позбавили недоторканності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: