Особлива економічна зона на Донбасі: чи можливо реалізувати ідею

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Створення фонду для відновлення й вільна економічна зона на території Донбасу. Ці питання могли б стати компромісами на шляху до вирішення конфлікту, сказав голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук. Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський зауважив у коментарі «Слово і діло», що особлива економічна зона на підконтрольній Україні території на сході країни стане схемою для відмивання грошей та несплати податків.

«Це буде схема з відмивання коштів. Спеціальна економічна зона означає спеціальний порядок в’їзду, виїзду автомобілів як вантажних, так і легкових, питання бізнесу, питання оподаткування. Тобто в такому разі економічна зона – це схеми з відмивання коштів», – сказав Несходовський.

Компроміси Кравчука в ТКГ: в яких питаннях Україна повинна залишатися принциповоюКомпроміси Кравчука не можуть стосуватися політичних питань, зокрема таких як проведення виборів восени на Донбасі та федералізації, вважає експерт.

При цьому експерт уточнив, що іноземні інвестиції, як кажуть у Кабміні, неможливі.

Він додав, що іноземні інвестиції в регіон можуть бути залучені тільки після ролзв'язання політичних та безпекових питань.

«Така ідея є неправильною та призведе до негативного результату. У 2016 році за підтримки Європейського союзу було багато чого створено: і дороги, і допомога бізнесу, і робочі місця. Ніхто з інвесторів туди (до економічної зони на Донбасі – ред.) не прийде. Туди потрібна допомога, щоб підтримати Україну, але українська сторона не завжди ефективно використовує таку допомогу. Подібні ідеї потрібно реалізовувати тільки тоді, коли будуть розв'язані політичні питання та не буде військової загрози. Наразі це мертворожденна ідея і нею можуть цікавитися ті, хто зацікавлений у відмиванні коштів», –зазначив Несходовський.

Раніше Кравчук прокоментував лист Козака про припинення переговорів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: