Пандемія коронавірусу: скільки вакцин розробляється у світі

Читать на русском

Відтоді, коли в китайському місті Ухань був офіційно зареєстрований перший випадок коронавірусу (30 грудня 2019-го), пройшло вже 228 днів. За цей час вірус поширився практично в усіх країнах і став топ-темою поточного року. «Слово і діло» зібрало дані про те, яка зараз ситуація з коронавірусом у світі, а також скільки вакцин перебувають на стадії розробки.

У світі зафіксовано понад 21 млн випадків зараження

Станом на 14 серпня у світі зареєстровано понад 21 мільйон випадків зараження: померли 757,5 тисячі осіб, видужали – майже 14 мільйонів.

У топ-5 країн з найбільшою кількістю хворих входять США (близько 5,4 млн випадків), Бразилія (3,2 млн), Індія (2,5 млн), Росія (913 тисяч), Південна Африка (573 тисячі). Штати лідирують також за кількістю смертей від COVID-19 – понад 170 тисяч померлих. Найменше випадків коронавурусу є на заморській території Великої Британії – Ангілья. Тільки три випадки, але там і населення не більше 15 тисяч осіб.

Офіційно коронавірусу немає на Соломонових і Маршаллових островах, у Вануату, Самоа, Кірібаті, Мікронезії, Тонга, Палау, Тувалу і Науру. Незрозуміла ситуація з вірусом в КНДР – країна закрита, і інформація надходить погано. 26 липня повідомлялося, що в КНДР закрили місто Кесон через підозри на коронавірус в однієї людини, більше жодних новин не було.

Аналогічно і з Туркменістаном. Влада країни взагалі заборонила в ЗМІ використовувати слово «коронавірус». Однак місяць тому в країні були призупинено роботу великих торговельних центрів, ринків, театрів, парків, підприємств сфери послуг, спортивних об'єктів. Офіційно про виявлення хвороби не повідомлялося.

Відзначимо, що у Всесвітній організації охорони здоров'я вже заявили про початок другої хвилі коронавірусу: «Друга хвиля в багатьох країнах почалася тоді, коли почали пом'якшувати карантинні заходи. Ми бачили певний прогрес у контролі над інфекцією в квітні-травні цього року, але під тиском економічних обставин уряду послабили заходи, статистика захворювання пішла вгору, і ми можемо розцінювати це як другу хвилю. Деякі країни переживають вже третю хвилю».

У нас ситуація теж нерайдужна, в Україні кожний день фіксують антирекорди за кількістю нових хворих. За останню добу була 1 тисяча 732 нових випадків (для порівняння, у період жорсткого карантину в Україні щодня фіксувалося 300-400 випадків). Усього в Україні на COVID-19 захворіли 87 тисяч 872 людини, 2 тисячі 11 осіб померли і 46 тисяч 797 одужали.

Найчастіше хворіють люди 50-69 років (37%) і 30-49 років (35%). Серед захворілих більше жінок – 57%.

Скільки вакцин від коронавірусу розробляється у світі

Клінічне дослідження вакцин від коронавірусу складається з декількох фаз:

  • перша фаза: випробування вакцини на людях з низьким ризиком для здоров'я;

  • друга фаза: моніторинг безпеки, потенційних побічних ефектів, імунних реакцій, визначення оптимальних доз;

  • третя фаза: вирішення питання про клінічну ефективність, збір інформації про безпеку протягом більш тривалого часу.

Наступний крок – це вже подача заявки контролюювальним органам про застосування вакцини і її дозвіл на продаж.

Зараз у світі доклінічні дослідження проходять 138 вакцин-кандидатів, ще 28 вакцин проходять клінічні дослідження. Вакцини розробляють інститути в США, Британії, Китаї, Японії, Франції, Австралії, Канаді, Індії, Південної Кореї і декількох інших європейських країнах. Уже на третій фазі дослідження перебувають британські, китайські та американські вакцини.

11 серпня в Росії заявили про те, що зареєстрували першу у світі вакцину від коронавірусу. Президент РФ Володимир Путін навіть заявив, що його дочка вже зробила щеплення. У російському Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що вакцина може дати імунітет на два роки, її випробовували на декількох видах тварин і двох групах людей-добровольців.

Водночас у деяких європейських країнах сказали, що не довіряють російській вакцині. У Британії заявили, що немає даних, які доводять її ефективність, і її випробували на недостатній кількості осіб. У Німеччині заявили, що вакцина з РФ не пройшла достатньої кількості клінічних випробувань.

Всесвітня організація охорони здоров'я теж поки не готова сказати, чи можна використовувати російську вакцину в усьому світі.

Нагадаємо, головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що після створення вакцини від коронавірусу Україна отримає 8 мільйонів доз. Це передбачено механізмом глобального доступу до вакцин COVAX.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: