Рейдерство в Україні: найбільше кримінальних проваджень відкрито у 2019 році

Читать на русском

Рейдерство в Україні досі залишається однією з найгостріших проблем бізнесу. За останні сім років у країні відбулося понад 3 тисячі рейдерських захоплень фірм, компаній і власності підприємців. Через рейдерство багато іноземних компаній побоюються заходити на український ринок. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки кримінальних проваджень за фактом рейдерства було зареєстровано з 2014-го до 2020 року (перше півріччя).

З 2014 року кількість рейдерських захоплень щорічно зростає. У відповіді Офісу генпрокурора України на запит «Слово і діло» зазначається, що найменшу кількість кримінальних проваджень за фактом рейдерства було відкрито у 2014 році – 269, щоправда, згодом було закрито 108 справ, а до суду дійшло лише 14.

Пік зареєстрованих справ припав на 2019 рік, коли було відкрито 891 кримінальне провадження. З них 128 – були закриті і 230 – передані до суду.

За перше півріччя 2020 року Офіс генпрокурора почав розслідування щодо 440 рейдерських захоплень, закрив 38 справ і передав до суду 236 кримінальних проваджень.

Лідерами за кількістю рейдерських атак став Київ та Київська область. За останні сім років у регіоні зафіксовано понад 1250 рейдерських захоплень.

До рейдерських захоплень належить правопорушення, які проходять за такими статтями кримінального кодексу: підробка документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи (ст. 205-1УК), протидія законній господарській діяльності (ст. 206 КК) і протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації (ст. 206-2 КК).

Раніше «Слово і діло» писало, що наприкінці 2019 року в Україні відкрили Офіс протидії рейдерству.

Також ми писали, що Фонд державного майна України заявив про рейдерське захоплення ВАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: