Протести в Білорусі: чи довго триватимуть демонстрації

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Під час масових акцій протесту в Білорусі, які почалися після оголошення результатів виборів, постраждали десятки людей. Також повідомляється про понад 200 затриманих. Політолог, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь Яблоновський розповів у коментарі «Слово і діло», що протести в Білорусі, вірогідно, довго не триватимуть через те, що в умовах відсутності сильної опозиції та розвинутого громадянського суспільства протестувальникам важко об’єднуватися та спільно виступати з позицією.

«Можливо, ці протести – результат активності громадянського суспільства, з одного боку – не надто розвинутого. З іншого – вони можуть бути спровоковані Кремлем, оскільки теперішня влада в Білорусі намагається вийти з орбіти Росії і з’являються речі, які Мінськ прагне вирішувати самостійно. Як довго триватимуть протести, залежить від декількох факторів, починаючи від домовленості «на верхах». Також може бути такий варіант, що приберуть російський фактор, та чи готовий буде Лукашенко йти до кінця за сценарієм силового розгону. Це щонайменше», – сказав Яблоновський.

Вибори в Білорусі: зіткнення з ОМОНом, вибухи і затримання активістівПравоохоронні органи затримали понад 120 активістів в неділю, 9 серпня, в основний день голосування на виборах президента Білорусі.

Політолог додав, що протестувальникам, які дійсно виступають проти чинної влади, важко об’єднуватися в умовах блокування роботи медіа та відсутності активних політичних лідерів та опозиційних лідерів.

Через це, за словами експерта, протести в Білорусі носять неорганізований характер.

«Громадянське суспільство в Білорусі не є розвинутим та активним, тому що немає середовища. Немає достатньо людей, які були б незалежними від влади. Немає опозиційних каналів, тому в такій ситуації дуже складно виступати проти Лукашенка та знаходити в цьому однодумців серед людей, які дійсно могли б довго брати участь у цих протестах», – наголосив він.

Водночас Яблоновський зазначив, що протести можуть і набрати обертів.

«Це може і розвинутись за якихось обставин. Наприклад, через втому від Лукашенка або високий рівень насильства. Але, з іншого боку – допомоги немає, і силовики працюють дуже жорстко, велика частина суспільства – під контролем, тому є і велика вірогідність, що ці протести закінчаться так само швидко», – прокоментував Василь Яблоновський.

Нагадаємо, в Білорусі 9 серпня відбулися президентські вибори. За офіційними даними, перемогу на них здобув чинний президент Олександр Лукашенко – понад 80% голосів, його найближчий опонент Світлана Тихановська набрала близько 10% голосів.

Відразу після закриття виборчих дільниць у Мінську та інших містах спалахнули акції протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: