Протести в Білорусі: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Протести в Білорусі спалахнули 9 серпня після президентських виборів. У добірці – реакція соцмереж.
24tv.ua

У Білорусі 9 серпня відбулися президентські вибори. За даними офіційних екзит-полів, а потім і за підрахунками ЦВК, перемогу на них здобув чинний президент Олександр Лукашенко – понад 80% голосів, його найближчий опонент Світлана Тихановська набрала близько 10% голосів. Увечері після закриття виборчих дільниць у Мінську та інших містах спалахнули акції протесту.

Правоохоронці жорстко діяли стосовно протестувальників – застосовували світлошумові гранати і гумові кулі. Унаслідок одна людина загинула (її збив автозак), точна кількість постраждалих невідома, мінімум 120 учасників акцій протесту затримані.

«Слово і діло» подивилося в соцмережах, що українці думають про протести в Білорусі.

«Чи мають шанси білоруські протести на успіх? На мою думку, шанси мінімальні, оскільки в білорусів немає потужних опозиційних партій, які повинні були стати організаційною основою протестів, яскравих відомих лідерів, розвиненого громадянського суспільства, протестувальники не мають доступу до центральних телеканалів, у них немає достатніх ресурсів, щоб «створити» й «утримувати» наметове містечко в центрі Мінська. І найголовніше – у протестувальників немає ні чітких політичних гасел, ні альтернативної політичної команди, яка здатна оперативно замінити Лукашенка. Як результат, акції не масові, погано організовані, люди дезорганізовані і не мобілізовані», – вважає Віктор Таран.

«Власне, для білорусів-опозиціонерів рахунок зараз йде на години. Якщо в найближчі 5-6 годин ніхто з верхівки Лукашенка не вирішить грати проти нього, ніхто з протестувальників не набереться сміливості назвати себе центром/штабом протидії Луці – все закінчиться, так і не розпочавшись. На жаль, прогнозую, що саме так і буде. Далі буде оголошення фантастичних відсотків за Луку та його «перемоги». І ось тут найцікавіше. Хто визнає серед країн цю абсолютно каламутну «движуху» – абсолютно не ясно. Упевнений, що представники Лукашенка вже зараз телефонують на Банкову, щоб умовити Зеленського визнати вибори і привітати його. І тут слід було б в жодному разі не поспішати. Треба почекати реакції ЄС і США, і Рашки. А потім ухвалювати рішення. І якщо вже визнавати, то треба щось виторгувати, щоб зашквар коштував того. Адже визнати ці «вибори» – це відійти від усіх демократичних принципів. А от якщо не визнати, то треба теж розуміти наслідки цих дій. Наприклад, російські війська вздовж всього кордону Білорусі», – написав Богдан Буткевич.

«Майбутнє режиму Лукашенка безпосередньо залежить від обсягу насильства, яке він буде застосовувати в найближчі години і дні. Якщо воно буде обмеженим і точковим, то Лукашенко втримається. Якщо насильство буде застосовуватися широко й безконтрольно, то це буде постійно розширювати соціальну базу протесту та її радикалізувати. Тоді ситуація піде за іранським сценарієм 1979 року, коли більша кількість репресій і жертв плодила більше обурення, великі протести. Я схиляюся до того, що Лукашенко з малою кров'ю встоїть. Однак він буде ослаблений і буде змушений тулитися до Росії ще більше», – вважає Юрій Романенко.

«Я напишу абсолютно непопулярну для багатьох думку, але від цього вона не перестане бути реальністю. Тихановська – зовсім не політик, а Білорусь надзвичайно залежить від Росії. Це говорить про те, що в разі перемоги Тихановської, в якої немає ні досвіду, ні знань, ні компетенцій, Кремль швидко отримає контроль над Білоруссю, а в разі перемоги Лукашенка саме Кремль буде підпорою для диктатора, який фальсифікував вибори і пролив кров своїх громадян. І нам треба пам'ятати, що білоруси позитивно ставляться до Росії, а значить, Україні не варто чекати від будь-якого керівництва Білорусі зближення з нашою країною або дій, які послаблять вплив Росії і змінять вектор країни з проросійського на проєвропейський. Кремль не дасть. Вибачте, але я не бачу поки позитивних варіантів для України за будь-яким сценарієм», – написав Борислав Береза.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відреагував на протести в Білорусі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: