Обшуки в офісах Коломойського в США: як це вплине на позиції олігарха

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Співробітники ФБР США влаштували обшук в офісі ріелторської компанії в центрі Клівленда, яка пов'язана з українським олігархом Ігорем Коломойським. Бізнесмен Коломойський відкинув усі звинувачення Міністерства юстиції США щодо відмивання грошей ПриватБанку й зауважив, що інвестиції в США не були пов’язані із фінансовою установою. У коментарі «Слово і діло» політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко наголосив, що реальні ризики для Коломойського з’являться тоді, коли США вимагатимуть екстрадиції.

«Це навряд чи якось вплине на Коломойського. До того ж ця справа в Штатах напряму Коломойського не стосується. Це більше стосується його партнерів. Справа буде розслідуватися, але просто для порівняння: справа Фірташа в Австрії. Теж США навіть екстрадиції вимагають, і стосовно Фірташа нічого подібного немає й стосовно Коломойського – теж. Це вже тягнеться близько шести років. А тут, я думаю, що це теж надовго. Якщо для Коломойського виникнуть ризики, то, я думаю, він повернеться до Ізраїлю. Судячи з інформації ЗМІ, певні ризики є, але в перспективі», – поділився думками Фесенко.

За словами експерта, це навряд чи когось зачепить з українських політиків.

У США стосовно Коломойського порушили справи про конфіскаціюУряд США порушив справи про конфіскацію щодо українського бізнесмена Ігоря Коломойського.

«Але, безумовно, якщо справа буде розгортатися й будуть висуватися офіційні звинувачення, бо поки ми бачимо повідомлення в ЗМІ. От коли буде офіційне підтвердження, – тоді побачимо. У будь-якому разі це може послабити позиції Коломойського і всіх, хто з ним пов’язаний, але напряму – навряд чи це створить якусь нову політичну реальність», – додав політолог.

Проте наразі реальних ризиків немає і для самого Коломойського.

«Слідство триває, й про це інформація була ще минулого року, і наразі це більше стосується партнерів Коломойського. Якщо виникне офіційна претензія до Коломойського, з якою звернуться до українських правоохоронних органів, і виникне питання з екстрадицією, тоді буде серйозно. А поки що це потенційні ризики. А якщо виникне питання про екстрадицію чи навіть про ризик екстрадиції, то, вочевидь, Коломойський повернеться до Ізраїлю, та його Штатам ніхто не видасть. Ізраїль своїх не видає. Громадян, я маю на увазі», – прокоментував Фесенко.

Як відомо, у США розслідують справу проти Ігоря Коломойського, який підозрюється в нібито відмиванні виведених з ПриватБанку грошей.

Зокрема, слідство вивчає фінанси олігарха, у тому числі ланцюжок переказів у США через мережу офшорних компаній. За даними слідства, за ці гроші придбали розкішний готель на 484 номери в Клівленді та 21-поверхову офісну вежу.

Раніше Коломойський прокоментував скандал щодо ролика «95-го кварталу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: