Спроби терактів в Україні: чи можливо попередити подібні злочини

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

У Києві силовики під час спецоперації затримали чоловіка, який погрожував підірвати відділення банку в бізнес-центрі «Леонардо» на вулиці Володимирській. У коментарі «Слово і діло» експерт з політики Олександр Солонтай відзначив, що правоохоронні органи повинні працювати на випередження терористичних актів, проте позитивно, що останні три злочини обійшлися без жертв.

«Весь цивілізований світ стикається із загрозою тероризму, і весь світ працює на випередження. Тобто думає, яким чином мінімізувати ці проблеми. На щастя, ми з цією проблемою у світі не єдині. Ми знаємо про зовнішнє джерело тероризму. Це наш агресивний сусід, який дестабілізує ситуацію. Також є ще й внутрішній фактор. Вочевидь, можливо працювати за обома напрямами на випередження. У нас, на щастя, не так багато терористичних актів відбувається й потрібно розуміти, що вони все одно будуть траплятися. Однак ми повинні розуміти, що зовнішня загроза все одно залишається сильнішою. Це специфіка нашої ситуація. Для стратегічних центрів із точки зору запобігання це надзвичайно важливо», – сказав Солонтай.

Підозрюваних в організації терактів у Києві заарештували на два місяціПечерський районний суд столиці заарештував на 2 місяці без права на заставу двох осіб, підозрюваних у вчиненні терактів з використанням саморобних вибухових пристроїв у Києві.

Водночас експерт наголосив, що доказів, що три останні терористичні акти пов’язані між собою, немає.

«Сподіваюсь, що четвертого випадку не буде, але головне, що всі ці події обійшлися без жертв. Доказів, що всі три злочини пов’язані, ні в кого немає, але все одно такі думки виникають», – додав Олександр Солонтай.

Нагадаємо, в Києві до відділення АТ «Універсал Банк» у Шевченківському районі (БЦ «Леонардо») зайшов чоловік і заявив, що в нього в рюкзаку знаходиться бомба і зажадав викликати поліцію. Також повідомлялося, що він відпустив усіх співробітників, крім керівника відділення банку.

На місці було розгорнуто оперативний штаб СБУ і поліції. Силовики почали переговори зі злочинцем і ввели в дію план спеціальної операції «Бумеранг». Прилеглі до БЦ вулиці перекрили, а громадян евакуювали.

Пізніше стало відомо про вимогу зловмисника. Чоловік наполягав на зустрічі зі ЗМІ, яким хотів дати інтерв'ю.

У МВС оприлюднили фото нападника та інформацію про нього. Зловмисником виявився громадянин Узбекистану – Карімов Сухроб Рахманович, 1988 року народження.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: