Захоплення заручників в Луцьку: що стоїть за терактом на Волині

Читать на русском
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

У Луцьку чоловік, який захопив автобус із заручниками сьогодні вранці, озвучив поліції свої вимоги. Він також повідомив, що у нього з собою нібито дві бомби, а третя захована в іншому місці. Експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия в коментарі «Слово і діло» зазначив, що правоохоронні органи України не мають досвіду вирішення подібних ситуацій в мирних умовах, тому інцидент з терактом в Луцьку можна вважати першим подібним інцидентом за весь час.

«Таких терактів раніше не було. Те, що ми називали раніше терактом, фактично, була війна - в Маріуполі, в Волновасі. Сьогодні, це - перший теракт в історії незалежної України. Сьогодні ми перестаємо бути країною, в якій не було терактів. Я не знаю з чим це пов'язано, так як немає адекватної інформації, тому зараз робити якісь висновки - рано», - сказав Джанашия.

Експерт зазначив, що українські правоохоронні органи не мають реального досвіду проведення подібних антитерористичних операцій в мирних умовах.

Луцький терорист викинув з автобуса гранатуТерорист, який сьогодні захопив заручників у Луцьку, викинув з автобуса гранату, але вона не вибухнула.

«Це може бути і на українсько-російському грунті, це може бути і на тлі психічних загострень у людини, може це пов'язано з поганою ситуацією в країні або втратою роботи через коронавірус», - зазначив експерт.

Джанашия підкреслив, що проаналізувати ситуація можна буде за підсумками, коли правоохоронні органи встановлять, якою мотивацією керувався чоловік.

«До того, поки ми не знаємо причини, чому людина пішла на такий вчинок - проаналізувати ситуацію неможливо. Хоча можливо, це і російські провокації, як в тій казці, коли хлопчик кричав «вовки!» - правоохоронні органи розслабилися і в цей момент нанесли шкоду. Якщо раніше були подібні ексцеси, можна було б з упевненістю говорити, чи можуть правоохоронні органи ефективно такі ситуації знешкоджувати. Але, поки що, ми - піонери. Ми вступили в нову епоху», - зазначив він.

Нагадаємо, у вівторок, 21 липня, в місті Луцьк чоловік захопив автобус із заручниками.

У місті введено спеціальну поліцейська операція «Заручник».

Територія центру міста перекрита для забезпечення безпеки громадян. На місці працюють всі служби поліції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: