Різнокольорові зони адаптивного карантину: як виявити реальний рівень епідемії

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

В Україні з 1 серпня почали діяти нові правила карантину, згідно з якими обмеження будуть запроваджувати залежно від зон – «зеленої», «жовтої», «помаранчевої» або «червоної». У коментарі «Слово і діло» глава БФ «100% життя» Дмитро Шерембей сказав, що нова методика адаптивного карантину не відобразить реальної ситуації, тому що критерії оцінки не прозорі та відсутня достатня кількість тестування.

«Така різнобарвна мапа спричинить більше напруги, ніж користі, тому треба зосередитися на сучасній формі контролю і збільшити кількість тестів. Це принесе більше позитивних результатів, ніж ділити мапу на різнокольорові зони», – сказав Шерембей.

Він зазначив, що через найбільше скупчення й пересування людей Київ і Одеса, згідно з методикою адаптивного карантину, повинні належати до «червоної» зони.

Адаптивний карантин: чи витримає економіка продовження дії обмеженьАдаптивний карантин без жорстких обмежень щодо роботи бізнесу не матиме негативного впливу, вважає експерт.

«Якщо пофарбувати Київ і Одесу в «червоний», відразу стане зрозумілим, це робоча схема чи ні. Тому що саме тут найбільше населення, найбільший потік людей, найбільший потік туристів, але чомусь у «червоній» зоні Луцьк, наприклад. Так відбувається, тому що буде чинити опір місцева влада, тому на такий ризик не йдуть, і це не пов'язано з кількістю інфікованих. Незрозумілість, як формується ця оцінка, створює враження, що вона заангажована. Краще зосередити свої зусилля на більш ранньому виявленні, доступності тестування та мобільності цього тестування», – розповів експерт.

При цьому він додав, що масове тестування виявить набагато більше інфікованих, ніж значиться в офіційній статистиці.

«Другу хвилю прогнозувати складно, вона цілком може бути, але, вірогідно, що кількість людей, які перехворіли в Україні на коронавірус, значно більша, ніж про це говорять. Це не тому, що міністерство щось приховує, це тому, що тестування було недоступним у перші два місяці найбільшої хвилі», – зауважив Дмитро Шерембей.

Нагадаємо, 31 липня стало відомо, як саме регіони України поділили на 4 зони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: