Черговий кредит ЄС: на що уряд витратить європейські гроші

Читать на русском
Микола Спірідоновполітолог
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Україна отримає 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від Європейського союзу, які будуть спрямовані на подолання наслідків пандемії коронавірусу. Про це у четвер, 23 липня, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. У коментарі «Слово і діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський пояснив, що надання Україні з боку ЄС макрофінансової допомоги піде на підтримку бюджетних виплат в умовах кризи. Водночас, політолог Микола Спірідонов додав, що влада продовжуватиме реформи, відповідно до вимог, які висуває ЄС, через необхідність отримання наступного траншу.

«Це в рамках допомоги ЄС країнам, які постраждали від коронавірусу – був затверджений перелік країн, яким ЄС допомагає, надаючи кредити. В нас ці кошти підуть на покриття бюджетного дефіциту, на рахунки казначейства. В нас бюджетний дефіцит біля трьохсот мільярдів, й у нас падіння економіки більше, ніж прогнозувалося, більша інфляція – 11% і так далі. Ці кошти – 600 мільйонів євро, перший транш – є дуже необхідними. Це приблизно 18 мільярдів гривень – це дуже суттєво для нашого бюджету. Це піде на виконання бюджетних зобов’язань: виплати бюджетникам, послуги і так далі. Що стосується пенсій – частково. Тому, що з державного бюджету ми гасимо лише пенсійний дефіцит, тому це опосередкована підтримка», - сказав Несходовський.

У Мінфіні розповіли, коли надійде новий транш ЄСПерший транш макрофіндопомоги Євросоюзу надійде до державного бюджету в середині грудня, повідомили в Міністерстві фінансів.

Експерт додав, що наразі складно прогнозувати, чи виконає влада вимоги, які висуває ЄС для отримання другого траншу програми, до кінця року, як це вимагається. Політолог Микола Спірідонов додав, що ЄС не завжди ставить вимоги, які йдуть на користь Україні.

«Але влада намагається отримати будь-який кредит, тому влада зацікавлена, щоб продовжувати отримувати допомогу, тому будуть намагатися виконувати вимоги. Але це не означає, що від цього обов’язково буде користь», - сказав політолог.

Спірідонов додав, що реформи будуть продовжуватися відповідно до вимог, які ставить ЄС перед Україною для надання другого траншу.

Як відомо, кошти, отримані від Європейського союзу у рамках макрофінансової допомоги, підуть на вирішення поточних потреб. Зокрема, кошти витратять на боротьбу з пандемією коронавірусу і подолання її наслідків.

Нагадаємо, сьогодні Україна підписала черговий меморандум про надання наступного траншу макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро від ЄС.

Шмигаль розповів, на що підуть гроші.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: